Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
21.04.2018 08:54

Primátor navštívil Augsburg, projekt Fuggerovskej cesty je bližšie


Snímka zdroj: Bystricoviny.sk


Kooperácia slovensko-nemeckých historikov za účelom nových poznatkov a definovania spoločných pilierov pri tvorbe Fuggerovskej cesty je jedným z krokov, na ktorom sa dohodol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko s hlavou univerzitného, druhého najstaršieho mesta v Nemecku, Augsburg, Kurtom Griblom.


TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.       

Primátor mesta pod Urpínom navštívil Augsburg 19. apríla s cieľom nadviazať partnerskú spoluprácu. Na stretnutí sa hovorilo o problematike časti mesta Banská Bystrica, Medený hámor o zapojení sa do projektu tzv. Fuggerovskej cesty či o vzájomnom zdieľaní kontaktov medzi vysokými školami.       

"Naším zámerom bolo získať ďalšie informácie o histórii, ktorú majú naše mestá vďaka Fuggerovskej rodine spoločnú. Stretnutia boli veľmi inšpiratívne a z Augsburgu sme odchádzali s dobrým pocitom. Chceme obnoviť to, čo nás v minulosti spájalo a históriu banskobystrickej medi spracovať atraktívne aj pre obyvateľov oboch miest," priblížil Nosko. Na zahraničnej pracovnej ceste sa zúčastnil i banskobystrický historik Vladimír Sklenka.       

"Fuggerovská nadácia nám viem byť nápomocná pri zdieľaní a spracovaní potrebných informácií či nahliadnutí do archívov. Diskutovali sme o ďalších možnostiach spolupráce, napríklad v oblasti vysokých škôl," doplnil Nosko.       

Ako konštatoval Peter Lizák, veľvyslanec SR v Nemecku, cieľom je kultivovať vzťahy a napomáhať rozvoju spolupráce medzi regiónmi a mestami. V prípade spolupráce Banskej Bystrice a Augsburgu je situácia o to priaznivejšia, že obe mestá spájajú historické súvislosti. V Nemecku je prakticky neznáme prepojenie najvýznamnejšej augsburskej rodiny Fuggerovcov v stredoveku s rodinou Thurzovcov na území Slovenska.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2016
Samospráva opravuje cesty v Radvani, vynaloží na to 75 000 eur
Úseky miestnych komunikácií, ktoré dlhodobo znižovali komfort vodičom a chodcom v Banskej Bystrici, prechádzajú v týchto dňoch obnovou.
viac
18.09.2018
V mestských častiach vzniknú ďalšie parkovacie plochy
Tak ako vo všetkých krajských mestách na Slovensku, deficit parkovacích miest je viditeľný aj v Banskej Bystrici. Vedenie mesta sa preto venuje parkovacej politike systematicky od roku 2015.
viac
29.06.2021
V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek
V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek, ktoré umožnia aj preferenciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy.
viac
17.04.2024
Vínšpacírka ponúkne milovníkom vína na degustáciu vyše 400 vzoriek
Na jubilejnom 10. ročníku podujatia Vínšpacírka, ktorý sa na banskobystrickom Námestí SNP uskutoční 27. apríla, predstaví 40 vinárstiev to najlepšie zo svojich pivníc a archívov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %