Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.08.2020 02:35

Primátori sú pripravení riešiť druhú vlnu pandémie nového koronavírusu


Ilustračná snímka.


Primátori miest sú pripravení riešiť druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Pandemický plán považujú za dobrý a veľmi rozumný. Povedal to prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček po stredajšom zasadnutí jej prezídia v Košiciach.


Prezídium ÚMS sa dohodlo, že zástupcovia krajských miest, ktorí budú súčasťou riadiacich orgánov pre krízu na okresných úradoch v sídle kraja, budú súčasne zabezpečovať prenos informácií pre všetky mestá v rámci jednotlivých vyšších územných celkov (VÚC). „Treba si uvedomiť, že mestá sú prvé v línii v boji s touto pandémiou. Sme prví, na ktorých sa obyvatelia obracajú a od ktorých čakajú zásadné opatrenia,“ uviedol s tým, že v najbližšom čase by mali mať od pandemickej komisie k dispozícii špeciálny manuál, podľa ktorého by sa mali riadiť.      

Pripomenul, že v červenej fáze takzvaného semaforu COVID-19 sú Bratislava a Trenčín. Z pohľadu epidemického stavu je na tom najlepšie východné Slovensko. Podľa primátora Košíc Jaroslava Polačeka mesto v súvislosti s novým koronavírusom komunikuje s mestom Bratislava a má podobné vízie na riešenie situácie. „Magistrát má svoj pandemický plán, či sa to týka smerom dovnútra, ale takisto aj smerom von k občanom. Dúfame, že tá situácia v Košiciach zostane taká dobrá, ako je po celý čas od marca,“  povedal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Mestá pomáhajú riešiť dôsledky koronakrízy
Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček požiadal ministra vnútra, aby zvážil možnosť prizvať zástupcov stavovskej organizácie miest do Ústredného krízového štábu, keďže prijímané opatrenia majú zásadný vplyv na život obyvateľov, ale aj na povinnosti a činnosť samosprávy.
viac
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
29.10.2020
Prešov podáva počas pandémie pomocnú ruku seniorom a rodinám v núdzi
Mesto Prešov v spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska aj počas druhej vlny pandémie pomáha ľuďom v núdzi. Ak vo svojom okolí poznáte niekoho, kto je v tomto náročnom období odkázaný na pomoc, dajte nám o ňom vedieť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %