Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.11.2021 11:05

Pripravuje sa výzva na miestne komunikácie v MRK


Ilustračná snímka, zdroj: archív


Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), vyhlási v najbližších dňoch novú výzvu.


Výzva má byť zameraná na podporu dobudovania základnej technickej infraštruktúry  marginalizovaných rómskych komunít (MRK), ktorá je spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Rezort vnútra v súčasnosti implementuje projekty z výzvy vyhlásenej v roku 2019. Celková čiastka alokovaná na výzvu bola niekoľkokrát navýšená z 11 miliónov Eur na vyše 43 miliónov. V nadväznosti na pretrvávajúce potreby podpory dobudovania základnej technickej infraštruktúry miest a obcí Ministerstvo vnútra v nasledujúcich dňoch vyhlási pokračovanie tejto úspešnej výzvy.

Nová výzva bude rovnako podporovať výstavbu a rekonštrukciu miestnych ciest, chodníkov pre peších a cyklistov, vrátane spevnených plôch a osvetlenia, ako aj mostov, a lávok pre peších, s cieľom zlepšenia dostupnosti služieb pre obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít.

V novej výzve sa plánuje oproti pôvodnej výzve rozšírenie cieľových služieb o potraviny, kostol, detské a športové ihriská, zberný dvor, cintorín ako aj všetky úrady a inštitúcie verejnej a štátnej správy. Uvedené cieľové služby dopĺňajú pôvodné služby v oblasti vzdelávania, sociálnych služieb, zdravotníctva, poštu, sociálny podnik a zastávku hromadnej dopravy. Aktivity projektu musia riešiť úseky miestnych komunikácií, ktoré vedú alebo budú viesť z osídlenia s prítomnosťou MRK k niektorej z nastavených cieľových služieb, čím projekt zabezpečí dostupnosť služieb pre obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít.

Nová výzva tiež zvyšuje limity celkových oprávnených výdavkov (COV) podľa počtu podporených MRK na dvojnásobok, reagujúc tak na rozšírenie počtu oprávnených cieľov služieb. Ďalšie zmeny sa budú týkať zrušenia obmedzenia rekonštrukcie miestnych komunikácií pod podmienkou realizácie nového úseku ako aj zrušenia obmedzenia počtu cieľových služieb.

Autor: Zdroj: zmos.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom. Umožní im to ministerstvo vnútra, ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.
viac
27.08.2017
Ministerstvo zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje zjednodušilo podmienky výzvy na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
22.11.2018
Ministerstvo vnútra SR pomôže obciam s bývaním rómskych komunít
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), vyhlásilo dňa 19. novembra 2018 výzvu zameranú na zlepšené formy bývania.
viac
17.04.2019
Naďalej pomáhame budovať komunitné centrá
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), pomáha budovať a modernizovať vyše 100 komunitných centier na celom území Slovenskej republiky okrem Bratislavského samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %