Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.09.2021 11:35

Pripravuje sa výzva na pomoc pre rodiny s deťmi ohrozené koronakrízou


Ilustračná koláž


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo online rokovanie s odborníkmi, aby identifikovali hlavné problémy a hľadali riešenia ako pomôcť rodinám. Pre túto oblasť vypísať špeciálnu projektovú výzvu.


Na tému „Naliehavé potreby nízkopríjmových rodín s maloletými deťmi v čase koronakrízy“ diskutovali zástupcovia miest a obcí, občianskych združení, nadácií, sociálnych odborov i neziskových organizácií. Zapojili sa napríklad nadácia Úsmev ako dar, občianske združenia Brána do života a My mamy, neziskové organizácie Oáza – nádej pre nový život a Slniečko či Slovenská katolícka charita. Mnohé z nich sa téme sociálnej pomoci rodinám i jednotlivcom venujú už desaťročia.

Ako prioritné oblasti, ktoré si vyžadujú riešenia, sa ukázali najmä nedostupnosť bývania (nízky počet sociálnych bytov, problém s prenajímaním bývania rodinám s deťmi, ktoré mnohí prenajímatelia vnímajú ako rizikovú skupinu), zlé uplatnenie na trhu práce pre rodičov zo sociálne ohrozeného prostredia a nedostatok vzdelávania a odbornej podpory detí i dospelých. Všetky tieto fenomény koronakríza ešte viac prehĺbila.

V rámci diskusie zazneli návrhy zlepšiť dostupnosť nájomného a tzv. prestupného bývania, posilniť sociálne podnikanie, zlepšiť metodiku projektov s dôraznom na ich paušálne financovanie, aby boli tieto projekty dlhodobo udržateľné, podporiť vzdelávanie a prípravu na zamestnanie a pracovné príležitosti v regiónoch. To všetko zohľadní ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja v najbližšej výzve, ktorú aktuálne pripravuje.

Ministerstvo regionálneho rozvoja chce hľadať spoločné riešenia v tejto oblasti aj s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a so všetkými kompetentnými orgánmi, aby sa najohrozenejším a najzraniteľnejším skupinám dostala čo najrýchlejšie účinná forma podpory.

Zdroj: mirri.gov.sk

Autor: Zdroj: mirri.gov.sk, zmos.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2020
Výzva na poskytnutie dotácií na nájomné spustená
Ministerstvo hospodárstva včera (23. 6.) vyhlásilo očakávanú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na nájomné.
viac
29.06.2020
Bratislava spúšťa dostupné nájomné bývanie pre rodiny a seniorov bez domova
Mesto Bratislava ako jedna z prvých samospráv na Slovensku začína v deviatich vyčlenených bytoch realizovať jedinečný pilotný projekt ukončovania bezdomovectva prostredníctvom dostupného mestského nájomného bývania a sociálnej podpory.
viac
22.08.2020
Petržalka vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok
Bratislavská Petržalka spúšťa od pondelka (24. 8.) verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín.
viac
31.05.2021
Barlatón napísal už siedmu kapitolu
Spolu 295 individuálnych účastníkov mal siedmy ročník charitatívneho podujatia Barlatón. Rovnako ako vlani sa uskutočnil vo virtuálnej forme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %