Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
29.03.2021 08:00

Problematika odpadov dominuje v každej samospráve


Snímka zdroj: (ZMOS).


Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.


ZMOS pritom avizoval že budúci mesiac bude mať spracovanú analýzu odpadového hospodárstva. 

Združenie miest a obcí Slovenska v piatok 26. marca organizovalo workshop zameraný na spracovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu a triedenie kuchynského odpadu. Po úvodnom vystúpení gestora národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy Michala Kaliňáka, ktorý predstavil koncept smart riešení aj výsledky reprezentatívneho prieskumu ZMOS vo vzťahu k odpadom v mestách a obciach nasledovala pomerne detailná prezentácia „Nakladanie s kuchynským odpadom v Starej Ľubovni a jeho materiálové využitie“, ktorú uviedol Ján Kundľa, konateľ-riaditeľ EKOS SPOL. S.R.O. Stará Ľubovňa.

Po tejto téme sa účastníci venovali téme Mateja Šiškoviča, experta na smart riešenia. Ten sa sústredil na konkrétne samosprávy s témou „SMART riešenia, postupy a možnosti financovania odpadového hospodárstva“.

Ďalšou, mimoriadne zaujímavou oblasťou boli „Skúsenosti samospráv s komunálnymi odpadmi v Českej republike“, kde hlavným prednášajúcim bol starosta obce Velký Osek a podpredseda Svazu měst a obcí České republiky Pavel Drahovzal.

Na význam medziobecnej spolupráce a zvládanie spracovania odpadov na úrovni viacerých spolupracujúcich samospráv poukázala starostka obce Slovinky Gabriela Kopnická, ktorá predstavila „Technológie likvidácie a využitia odpadu v Spišských Vlachoch a v mikroregióne“.

Záujem 150 účastníkov, ktorí sa zapojili do on-line workshopu, ale aj samotná dĺžka diskusie pri jednotlivých prednáškach dokazujú nielen význam tejto témy, či záujem samospráv čo najlepšie nastaviť odpadové hospodárstvo, ale rovnako to poukazuje na snahu miest a obcí vzájomne sa porovnávať a inšpirovať. Všetky prezentácie sú verejne prístupné a k dispozícii sú TU 

Združenie miest a obcí Slovenska organizovalo seminár v rámci aktivít národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý bol podporený operačným programom Efektívna verejná správa z Európskeho sociálneho fondu.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2021
ZMOS sa sústredil na energetiku
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na energetiku.
viac
14.06.2021
Slovensko-ukrajinský workshop predstavil inovatívne riešenia našich miest a obcí
Podpore slovensko-ukrajinskej spolupráce na úrovni miest a obcí bol venovaný online workshop (10. 6. 2021), ktorý realizovalo Združenie miest a obcí v spolupráci s jedným z projektových partnerov - Združením ukrajinských miest (AUC).
viac
06.07.2021
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. Výsledkom týchto podujatí bude strategický dokument.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %