Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.11.2016 03:38

Problémy s diviakmi by mal vyriešiť ich plánovaný odstrel a plašenie


Problémy s diviakmi má veľa miest a obcí.


Problémy s premnoženými diviakmi v Prievidzi by mal vyriešiť ich plánovaný odstrel a plašenie. Metropola hornej Nitry registruje ťažkosti s touto divou zverou už dlhodobo, diviaky sa pohybovali na sídlisku Kopanice, v parkoch i centre mesta, pričom spôsobili aj viacero škôd.


"Pri získavaní informácií o riešení problému môžeme povedať, že s podobnými ťažkosťami bojujú aj ďalšie mestá na Slovensku," uviedol hovorca Prievidze Michal Ďureje.      

Pohyb diviakov registruje radnica podľa Ďurejeho predovšetkým na sídlisku Kopanice, keďže táto časť mesta je otvorená od priameho lesa kotliny od Handlovej. "Z komunikácie s dotknutými úradmi môžeme povedať, že diviačia zver prichádza do mesta od Lesoparku a zdržuje sa v parkových lokalitách, parku Skotňa, pri vodároch, na prepadliskách a podobne," konkretizoval. Priamo v meste však zaznamenala radnica viacero prípadov ďalšej voľne pohybujúcej sa divej zveri, išlo napríklad aj o líšky a v časti Kopaničiek o raticovú zver.      

Samospráva eviduje viacero škôd, ktoré napáchala táto divá zver, ako ozrejmil hovorca mesta, okrem iného ide o v poslednom období rozryté ihrisko či na jar rozbitý výklad na prevádzke priamo v centre. Ešte vlani musela tiež mestská polícia a kompetentné orgány riešiť prípad diviaka, ktorý sa opil zo zhnitých jabĺk a následne uhynul.      

"Problémom je, že diviaky sú na celom Slovensku vo všeobecnosti premnožené a jediným riešením je plánovaný odstrel samičej zveri. Preto sa pripravuje odstrel diviakov, ako aj ich plašenie," uzavrel Ďureje.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
30.05.2017
Trnava má už málo miesta na výsadbu nových stromov
V Trnave sa začína prejavovať nedostatok miesta na výsadbu nových stromov na mestských pozemkoch. Mohutná výsadba v uplynulých troch rokoch takmer vyčerpala možnosti sadiť ďalšie dreviny na plochách, ktoré má samospráva vo vlastníctve. Preto sa radnica začala obzerať po alternatívach.
viac
16.02.2018
Diviačí problém sužuje Žilinu dlhodobo. Mestské zastupiteľstvo hľadá riešenie
Diviaky trápia Žilinu už viac ako sedem rokov. Hoci sa vykonalo niekoľko opatrení, divú zver sa nepodarilo úplne vyhnať do dostatočnej vzdialenosti od žilinských sídlisk a mestských častí. Diviaky sú premnožené a pre hľadanie potravy chodia do bezprostrednej blízkosti ľudských príbytkov.
viac
02.04.2020
Zapotôčky a mestský park prepojí cyklotrasa
Sídlisko Zapôtočky a mestský park v Prievidzi prepojí cyklotrasa. S jej výstavbou začali stavbári v týchto dňoch. Na prvú etapu cyklochodníka za viac ako 1,5 milióna eur, ktorý povedie do susedných Bojníc, získala prievidzská samospráva financie z fondov Európskej únie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %