Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.05.2016 11:00

Program Zelené oázy priniesol podporu 21 zeleným projektom


Snímka: www.ekopolis.sk


V 10. ročníku grantového programu Zelené oázy, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť Slovnaft, a. s., získalo 21 projektov podporu v celkovej výške 56-tisíc eur.


Grantový program Zelené oázy podporuje vytváranie, obnovu alebo oživenie ekologicky hodnotných lokalít a trás. Do Zelených oáz v aktuálnom ročníku prihlásilo svoje projekty 271 žiadateľov, z nich bolo podporených 21 projektov v celkovej sume 56-tisíc eur. „Novinkou tohto ročníka je osobitná podpora projektov zameraných na zakladanie a prevádzkovanie malých komunitných projektov s alternatívnym farmárskym zameraním. Projekty sú prispôsobené miestnym podmienkam a kombinujú okrasné, ovocné a zeleninové záhrady s prvkami drobnochovu malých hospodárskych zvierat,“ uvádza Milan Hronec, programový manažér z Nadácie Ekopolis.

Medzi projekty, ktoré v roku 2016 zaujali poradný výbor grantového programu, patrí projekt Na túru za prameňmi Vihorlatu. Občianske združenie Telekia vybuduje infraštruktúru pre cyklistov a turistov smerujúcich na územie Vihorlatu. V projekte ide o zastrešenie prameňov pitnej vody a výstavbu oddychových miest na 3 lokalitách najnavštevovanejších turistických chodníkov.

Ďalším z projektov je vybudovanie Ekocentra v areáli záhrady v miestnej časti Karlova Ves v Bratislave. Organizácia Envirosvet zriadi outdoorovú klubovňu, založí zeleninové a bylinkové záhony, kompostoviská a chovné objekty pre malé hospodárske zvieratá.

K úspešným patrí aj projekt Včelárska minifarma v Liptovskom Mikuláši. Zámerom projektu je zriadenie včelnice v areáli Strednej odbornej školy polytechnickej s dlhodobým cieľom zaradiť doplnkový predmet včelárstvo do učebných osnov.

„Grantový program Zelené oázy má za sebou jubilejných desať rokov, Za toto obdobie sme podporili 225 projektov sumou viac ako 566-tisíc eur. Do aktivít sa zapojili tisíce dobrovoľníkov, ktorí vysadili drevinami, zveľadili a upravili plochu s rozlohou približne 120 futbalových ihrísk,“ povedal Anton Molnár, riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie SLOVNAFT, a. s. Projekty podporené v tomto ročníku programu budú realizované v období od apríla do septembra 2016.

Autor: Eva ŠČEPKOVÁ, Nadácia Ekopolis


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
08.04.2020
V SR pribudne 23 zelených oáz, dobrovoľníci na ne dostanú 60 000 eur
Na Slovensku pribudne ďalších 23 nových alebo revitalizovaných zelených plôch. Vybudujú ich dobrovoľníci s podporou grantového programu Zelené oázy, ktorý im pomôže celkovou sumou 60 000 eur. V utorok o tom informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.
viac
11.08.2020
Zeleň do centra – život do mesta
Zeleň do centra – život do mesta: do života sme uviedli areál podporený z programu Zelené oázy.
viac
11.12.2020
Zapojte sa do programu „Zelené oázy“
Možnosť získať grant na zlepšenie životného prostredia vo svojom okolí majú neziskové organizácie, komunitné centrá, školy, mestá a obce. Výzva na podávanie projektov je otvorená od 7. decembra 2020 do 18. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %