Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.11.2021 10:40

Program Živé chodníky pomohol šiestim lokalitám


Ilustračná snímka: (tasr).


Grantový program Živé chodníky, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis, pomohol v tomto roku šiestim lokalitám. Miestni dobrovoľníci obnovili značenie na viac ako 90 km turistických a cykloturistických trasách, opravili dve studničky a pribudlo päť vynovených prístreškov či odpočívadiel pre turistov.


Podporené projekty v programe Živé chodníky 2021

Obnovou značenia cykloturistických trás v okolí Boleráza a Horných Orešian, ktoré realizoval SCK Bicyglo Trnava, prešli štyri značenia na cykloturistickej trase Majdán – Horné Orešany – Dolné Orešany a vylepšené bolo odpočívadlo na trase Boleráz – Dolné Orešany. Osadený bol stôl s lavicami, tabuľa pre malých cyklistov, vzdelávací panel o separácii odpadu a dobe jeho rozkladu. Odpočívadlo je využívané nie len cykloturistami a obyvateľmi okolitých obcí, ale aj školákmi a škôlkarmi na vzdelávacie aktivity v prírode počas vyučovania.

Dobrovoľníci z KST Krupina zvýšili turistickú vybavenosť na turistických a cyklo trasách v okolí Krupiny, kde obnovili značenia na 46 kilometroch cykloturistických trás Bzovská Lehôtka – hrad Bzovík, Krupinský okruh a Tvoľ – Švábska križovatka. Osadili tiež cykloturistický mapový infopanel, ako aj špeciálnu rampu na lesnej ceste, ktorá umožňuje prejazd práve cyklistom. V projekte navyše obnovili dve studničky – Pod hrabom a Pod klenom.

Vybudovanie odpočívadiel na trase Náučného chodníka Krasové javy Hôrky a obnova cykloturistického značenia na trase Prielom Muránky zabezpečili zo SCK Slovenský kras. Obnovou prešlo značenie na 18 kilometroch cykloturistickej trasy Gemerská Hôrka – Bretka, pribudli 4 nové cyklosmerovníky a osadený bol aj mobiliár – 6 lavičiek so stolom, 3 informačné panely a stojan na bicykle.

O zlepšenie a obnovu turistickej infraštruktúry v širšom priestore Hiadeľského sedla sa postaral SZOPK Nízke Tatry. Obnovili značenia na 19 kilometroch turistických trás Moštenica – Hiadeľské sedlo a na trase Hiadeľské sedlo pribudli 3 smerovníky. Z projektu bola hradená najmä generálna rekonštrukcia a vylepšenie populárneho turistického prístrešku v Hiadeľskom sedle na Ceste hrdinov SNP, kde boli osadené podlahy, bočné steny, vymenená bola šindľová strecha a opravou prešlo drobné vybavenie prístrešku.

Obnova, čistenie a spriechodnenie turistického chodníka v NP Poloniny malo na starosti OZ Čemerica Stakčín. Dobrovoľníci rekonštruovali turistickú útulňu na turistickej značenej trase Runina – Ruské sedlo. Vybudovaná bola latrína a osadilo sa šesť lavíc so stolom. Výmenou prešla informačná tabuľa a opravený bol poškodený most cez potok.

OZ KoLesom sa postaralo o nový prístrešok Bulíková na východiskovom mieste veľmi populárnych Laskomerských trailov v blízkosti Banskej Bystrice. Osadené v ňom boli lavice i stojan na bicykle. Dobrovoľníci sa tiež pustili do značenia na cykloturistickej trase Podlavice – Riečanské sedlo v dĺžke 7 kilometrov.

Autor: (Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2020
Nech chodníky ožijú
Program Živé chodníky podporí na jar 2020 obnovu a opravu značenia na turistických a cykloturistických trasách, ako aj obnovu studničiek v ich blízkosti. Program, ktorý podporuje Nadácia Ekopolis a značka Horalky od Sedity, už dvanásť rokov napomáha turistickej a cykloturistickej infraštruktúre.
viac
04.11.2020
V rámci programu Živé chodníky sa podarilo obnoviť sedem lokalít
V rámci programu Živé chodníky sa vďaka grantom podarilo obnoviť sedem lokalít. Dobrovoľníci zlepšili podmienky pre pešiu a cyklistickú turistiku. Informovala o tom Martina Ragalová z externej komunikácie nadácie Ekopolis.
viac
09.03.2022
Na Živé chodníky pôjde z nadácie Ekopolis v tomto roku 10 000 eur
Program s názvom Živé chodníky, organizovaný banskobystrickou nadáciou Ekopolis, v 14. ročníku podporí projekty, ktorých hlavným cieľom je obnova, oprava či údržba turistického a cykloturistického značenia či oddychových a atraktívnych miest pre turistov.
viac
24.07.2023
Dobrovoľníci obnovia takmer 50 km turistických a cykloturistických trás
Tento rok obnovia dobrovoľníci takmer 50 kilometrov (km) turistických a cykloturistických trás. Pôjde o obnovu šiestich lokalít za viac ako 10 000 eur. Informovala o tom Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %