Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.04.2022 12:35

Programová skladba Folklórnych slávností pod Poľanou je pripravená


Snímka zdroj: (Mesto Detva).


Programová skladba 55. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve je pripravená. Potvrdil to primátor mesta Ján Šufliarský s tým, že detvianske folklórne súbory sa predstavia v niekoľkých programoch festivalu.


Pripomenul, že domáci folkloristi tvoria súčasť uvítacieho podujatia s názvom Vitajte v Detve. Ďalej budú v detskom a aj tanečnom programe. Hudobný s názvom Muzikantské majstrovstvo naprieč generáciami pripraví autor Jaroslav Hazlinger. Podpolianske folklórne súbory tiež podľa primátora vystúpia aj v záverečnom pásme, ktorý nazvali Sviatok pod Poľanou.

Ako dodal, v súčasnosti autori predstavení spolupracujú s jednotlivými folklórnymi kolektívmi na výbere programových vstupov. „Okrem kolektívov z Detvy a Podpoľania na slávnostiach dostanú priestor aj účinkujúci z iných regiónov, najmä z Banskobystrického kraja,“ podotkol.

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve sa v roku 2020 a ani vlani pre pandémiu nového koronavírusu neuskutočnili. Jubilejný 55. ročník sa tento rok uskutoční 8. až 10. júla. Uviedla to predsedníčka programovej rady slávností Anna Ostrihoňová.

Prvý ročník Podpolianskych folklórnych slávností, v súčasnosti Folklórnych slávností pod Poľanou, sa uskutočnil v priestoroch detvianskeho kúpaliska "Štrand" v roku 1966. V roku 1967 sa slávnosti presunuli do priestorov súčasného amfiteátra, kde bolo najskôr jednoduchšie javisko a hľadisko. Väčšia scéna súčasného amfiteátra je v Detve od roku 1976.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
13.08.2021
Zemplínske slávnosti, folklórny festival spevu a tanca
Zemplínske slávnosti sú už vyše šesťdesiat rokov neodmysliteľne späté s letom v Michalovciach. V roku 2019 sme ich 60. výročie oslávili veľkolepým trojdňovým programom netušiac, že na 61. ročník si budeme musieť počkať viac než jeden rok.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %