Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.02.2021 12:15

Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu


Na archívnej snímke Senianske rybníky v okrese Michalovce. Snímka zdroj: (tasr).


Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.


Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) na štvrtkovej online konferencii Možnosti rozvoja ekoturizmu v Košickom kraji.

Senianske rybníky patria medzi najvýznamnejšie ornitologické lokality v strednej Európe. Výsledkom projektu bude vybudovanie plne funkčného návštevníckeho centra, dažďovej záhrady, cyklopožičovne, rozšírenie a revitalizácia existujúceho 15 kilometrov dlhého náučného chodníka, ako aj obnova vyhliadkovej veže, ktorá aktuálne nespĺňa bezpečnostné normy. Senianske rybníky sa tak stanú prvým nástupným miestom do širšieho územia Medzibodrožia, ktoré môže vynikať aktivitami udržateľného turizmu.

Cezhraničný projekt, ktorý sa realizuje od konca minulého roka do 31. októbra 2022, je podporený v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Celková výška podpory vyčlenená z Európskeho fondu regionálneho rozvoja je 818 215 eur. Na projekte sa okrem KRT podieľa Slovenská ornitologická spoločnosť - Birdlife Slovensko, maďarský partner Zöld Kör - Föld Barátai Magyarország tagja a Nadácia záchrany a obnovy Senianskeho kaštieľa, ktorá v areáli kaštieľa realizuje výstavbu kempingu.

Podpora ekoturizmu má podľa KRT pre návštevníkov, ale aj obyvateľov Košického kraja v súčasnosti obrovský význam. Z hľadiska udržateľnosti a pozitívneho prístupu k životnému prostrediu je totiž ekoturizmus efektívnym nástrojom na zvýšenie atraktivity jednotlivých turistických lokalít. Masový turizmus vyvoláva negatívne dôsledky na životné prostredie a vážnym spôsobom narúša čistotu ovzdušia, vody či prirodzeného biotopu zvierat a ľudí. Je však ohrozením aj pre kultúru a tradície jednotlivých regiónov.

„Hoci ekoturizmus figuroval v našich strategických plánoch už dávnejšie, dnes vidíme, že globálna kríza cestovného ruchu je jedinečnou príležitosťou na to, aby sme naše plány urýchlili v praxi. Sme si totiž vedomí, že v najbližších rokoch dôjde k zásadnému predefinovaniu niektorých návštevníckych trendov a v rámci týchto očakávaných zmien vidíme veľký potenciál našej destinácie pre rozvoj udržateľných foriem rekreácie,” uviedla výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková. Podľa jej slov vďaka úspešnej spolupráci KRT s oblastnými organizáciami cestovného ruchu a partnerskými subjektmi pôsobiacimi v kraji i mimo neho, sa už dnes darí realizovať projekty zamerané na ekoturizmus.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2018
Výzvy na rok 2019 sú vyhlásené
V Košickom kraji vyhlásili výzvy na podporu rozvoja turizmu pre rok 2019. Na podporu projektov rozvíjajúcich cestovný ruch v Košickom kraji pôjde v budúcom roku 120-tisíc eur.
viac
20.11.2020
Pri veternom mlyne vybudovalo mesto rozhľadňu
Mesto Holíč v rámci cezhraničného projektu VISIO, ktorý je podporený z programu INTERREG V-A Slovensko – Rakúsko 2014 - 2020 a spolufinancovaný z fondu ERDF, zo štátneho rozpočtu SR a vlastných zdrojov mesta Holíč, vybudovalo neďaleko veterného mlyna novú rozhľadňu.
viac
10.05.2023
Košice Región Turizmus vyhlásil výzvu, týkajúcu sa zdieľaných kajakov na Hornáde
Krajská organizácia Košice Región Turizmus (KRT) vyhlásila výzvu na predkladanie ponúk na dodanie eko-turistického riešenia pre automatizovaný cezhraničný verejný systém zdieľania kanoe/kajakov na rieke Hornád a poskytnutie licencie na mobilnú aplikáciu.
viac
11.05.2023
Cyklistov v kraji opäť prevezú cyklobusy aj vybrané pravidelné linky
Priaznivci cyklistiky v Košickom kraji budú mať opäť možnosť dostať sa autobusom do turistických lokalít v regiónoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %