Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.04.2021 01:20

Projekt lepšieho uplatnenia absolventov v kraji získal prestížny grant


Ilustračná snímka: (BBSK).


Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja zaujala projektom moderného Kariérneho poradenstva dánsku nadáciu Velux Foundations.


Grantu vo výške takmer 850 000 eur predchádzala príprava reformy zameranej na posilnenie kariérneho poradenstva na školách v Banskobystrickom kraji tak, aby deťom a ich rodičom boli poskytnuté ucelené informácie o možnosti uplatnenia sa v rámci vyštudovaných odborov.

Správna rada nadácie sa rozhodla podporiť iniciatívu Rozvojovej agentúry BBSK (RA BBSK) a uplatnenie myšlienky projektu videla aj v iných krajinách. Spoločne očakávame, že výsledky projektu sa priaznivo prejavia v našom kraji.

„Téma kariérneho poradenstva nie je na Slovensku nová, avšak chýbala jej stratégia, ktorá by sledovala nové trendy, vznik nových odborov, celkové dianie na stredných školách v rámci svojho regiónu a požiadavky trhu práce prostredníctvom lokálnych zamestnávateľov,“ uviedol Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Vďaka podpore od nadácie Velux Foundations vytvorí RA BBSK Regionálne centrá kariéry, ktoré prispejú k účinnej spolupráci a vytváraniu sietí medzi základnými školami, rodičmi žiakov stredných odborných škôl a zamestnávateľmi.

Cieľom tejto iniciatívy je zvyšovať počet mladých ľudí s primeranými odbornými zručnosťami potrebnými pre súčasný a budúci trh práce. Kariérne centrá uľahčia mladým ľuďom rozhodovanie o ich vzdelávaní a odbornej príprave, pretože získajú komplexný prehľad o svojich budúcich voľbách v zamestnaní. Zároveň pod vedením kariérnych centier budú školskí kariérni poradcovia pomáhať študentom a ich rodičom pri výbere vhodnej strednej školy alebo zamestnania na základe nielen ich preferencií ale aj osobnostných predpokladov.

Zámerom je zosieťovať všetky zložky, ktoré kariérne poradenstvo vykonávajú, a následne ich prepojiť s trhom práce a tak vytvoriť jednotný priestor a informačný zdroj o systéme duálneho vzdelávania, o učebných a študijných odboroch. Zbieranie informácií sa bude týkať aj návrhov od zamestnávateľov pre úpravy vo vyučovaní odborných predmetov a následné zjednotenie aktivít pre implementáciu týchto návrhov. V rámci podpory a rozvoja kariérneho poradenstva plánujú Regionálne centrá kariéry organizovať odborné aktivity a podujatia a zároveň metodicky podporovať a kontinuálne vzdelávať kariérnych/výchovných poradcov na základných aj stredných školách.

Rozvojová agentúra je nezisková organizácia zriadená Banskobystrickým samosprávnym krajom a jednou z jej programových priorít je zlepšovanie uplatniteľnosti študentov stredných škôl. V minulosti rozbehla už niekoľko úspešných projektov zameraných na zlepšenie zručností študentov stredných škôl v kraji v oblasti informačných technológií, finančnej gramotnosti a podnikania.

Poslaním Rozvojovej agentúry BBSK je starostlivosť o všestranný rozvoj Banskobystrického kraja. Pracuje na zaujímavých pilotných projektoch, uchádza sa o čerpanie externých zdrojov a tak pomáha kraju napredovať a rozvíjať sa. Zabezpečuje prípravu projektov pre malé obce, rozbieha projekty na pomoc dlhodobo nezamestnaným a znevýhodneným prostredníctvom nástrojov sociálnej ekonomiky, podporuje rozvoj cestovného ruchu, školstva a zdravotnej starostlivosti. Viac informácií o jej aktivitách nájdete na stránke www.dobrykraj.sk.

 

Autor: (Gabriela BIELIKOVÁ, Rozvojová agentúra BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2017
Ľudia sa opäť spojili pre dobrú vec
Nadácia Orange už trinástykrát finančne pomôže aktivitám tých, ktorí chcú pre svet okolo nás spraviť niečo prospešné.
viac
25.06.2020
Viac prírody v areáli vašej firmy?
Nadácia Ekopolis hľadá dve spoločnosti pre spoluprácu na projekte pre podporu biodiverzity. Príprava projektu prináša možnosť financovať zmysluplné zelené zmeny v areáli vlastnej firmy.
viac
06.05.2021
Grant vo výške 80 000 eur podporí 12 projektov na rozvoj cyklodopravy
Nová regionálna cyklotrasa, nabíjacie stanice pre elektrobicykle, kilometre nového značenia aj bezplatná požičovňa bicyklov. I tieto projekty podporia z grantovej výzvy Ekoobec 2021, zameranej na rozvoj cyklodopravy.
viac
22.06.2021
SIEA podporí firmy v BBSK prostredníctvom inovačných poukážok
Podnikatelia na Slovensku dostanú finančnú pomoc na inovácie. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) prostredníctvom národného projektu inovujme.sk pre nich pripravila inovačné poukážky vo výške od dvoch do 15-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %