Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.08.2019 06:35

Projekt obnovy hradov nezamestnanými pokračuje v 38 lokalitách


Hrad Revište, ilustračná snímka (tasr)


Na 38 hradných objektoch po celom Slovensku pokračujú záchranné práce vďaka podpore z projektu Obnova ultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných, ktorý je spoločným projektom ministerstva kultúry a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.


"Záchrana historického dedičstva je pre mňa jednou z priorít, o čom svedčí aj fakt, že v tomto roku sme finančné prostriedky na revitalizáciu takýchto objektov zo sumy 6,6 milióna eur zvýšili na 12 miliónov eur," podotkla počas štvrtkovej návštevy hradu Revište pri Žarnovici ministerka kultúry Ľubica Laššáková.       

Hrad Revište je podľa jej slov vynikajúcim príkladom toho, ako sa dá skĺbiť lokálpatriotizmus so záchranou historického dedičstva. "Má to však aj ďalší rozmer, pracujú tu ľudia, ktorí si chcú prácu nájsť a pracujú tu oduševnene. Veľmi ma teší, že sa takto oživujú staré remeslá," podotkla v tejto súvislosti s tým, že systematická obnova hradných zrúcanín, ktorá začala v roku 2011, už prináša svoje výsledky.       

Minister práce Ján Richter skonštatoval, že projekt v sebe skĺbil viacero priorít, akými sú záchrana kultúrneho dedičstva, posilnenie cestovného ruchu v regiónoch či získanie pracovných návykov a základných zručností pre zapojených nezamestnaných. "Hlavný cieľ nie je, aby sme tu získali trvalú pracovnú silu, ale aby sme z evidovaných nezamestnaných poskytli vhodnú pracovnú silu, ktorá splní to očakávanie a cieľ, a ktorá by sa následne vedela zamestnať v praktickom živote," podotkol.       

Od roku 2011 prešlo podľa Richtera projektom viac ako 4200 evidovaných nezamestnaných. V rámci projektu prepláca ministerstvo prostriedky na dve pracovné pozície, a to pomocník a odborný pracovník. "Z pohľadu ministerstva práce oceňujem, že viacerí evidovaní nezamestnaní tu dostali príležitosť a šancu, a viacerí sa tej šance chopili a následne našli trvalé uplatnenie na trhu práce," podotkol Richter.

V obnove hradov sa podľa Petra Hercega, podpredsedu združenia Zachráňme hrady, aj vďaka projektu urobili za posledné roky veľké pokroky. "Je to skokové zlepšenie, ktoré na lokalitách vidieť," podotkol s tým, že návštevníci hradov môžu sami vidieť, ako sa za posledných desať až 15 rokov ruiny zmenili. Na niektorých hradoch sa už dokonca podarilo dokončiť niektoré objekty.       

Jedným zo združení, ktoré sa pravidelne do projektu zapája, je Združenie na záchranu hradu Revište. Obnove pamiatky sa venuje od roku 2011. Jeho predseda Ratibor Mazúr priblížil, že aktuálne na hrade pracuje vďaka projektu 19 ľudí, ale aj ďalší špecializovaní remeselníci, ako sú tesári a murári.       

Prínos projektu je podľa jeho názoru pre združenie veľmi veľký. "Tento program znamená pre nás veľmi veľa. Myslím, že by sme mohli opravovať hrad aj bez neho, ale išlo by to desaťkrát pomalšie. Takto nám to veľmi pomáha, keď dostaneme peniaze na výplaty pre devätnástich pracovníkov, peniaze na materiál či koordinátora a živnostníkov. Toto by sme bez projektu nedokázali," podotkol.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2018
Nezamestnaným podieľajúcim sa na obnove hradov je určených 10 miliónov eur
Nezamestnaným, ktorí sa tento rok budú podieľať na obnove slovenských hradov a zámkov, je určených viac ako 10 miliónov eur. Ministerstvo kultúry (MK) SR podľa ministerky Ľubice Laššákovej počíta, že do obnovy kultúrneho dedičstva na 37 kultúrnych pamiatkach sa zapojí 600 nezamestnaných.
viac
08.02.2021
MK SR chce pokračovať v zapájaní nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva
Rezort kultúry rokuje s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie o finančnej podpore pre projekt.
viac
23.04.2021
Na projekt záchrany hradov s podporou nezamestnaných pôjde 1 milión eur
Na projekt záchrany hradov s pomocou nezamestnaných vyčlení Ministerstvo kultúry (MK) SR zo svojho rozpočtu jeden milión eur, ktorý oprávnení žiadatelia budú môcť použiť na náklady súvisiace s odmenami a odvodmi pre nezamestnaných.
viac
04.01.2022
Na projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných sme našli riešenie
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, ktorý mohol v roku 2021 pokračovať len s obmedzenými zdrojmi, bude v nasledujúcom dvojročnom období zabezpečený prostredníctvom relokácie nevyužitých eurofondov. Uviedla to ministerka kultúry Natália Milanová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %