Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.03.2021 12:35

Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných môže pokračovať


Ilustračná snímka: (istp.sk).


Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných dostáva šancu pokračovať prostredníctvom novej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.


Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorí priblížili, že dotáciu vo výzve určenej pre občianske združenia, neziskové organizácie či regionálne agentúry pôsobiace v oblasti regionálneho rozvoja môžu oprávnení žiadatelia použiť aj na zamestnanie ľudí podieľajúcich sa na obnove kultúrnych pamiatok.

Celková alokácia v tejto výzve je 1,1 milióna eur, výška dotácie sa bude pohybovať do 10 000 do 50 000 eur. Žiadosti možno predkladať do 15. apríla 2021. „Je zrejmé, že zatiaľ sa na refundovanie nákladov pri angažovaní nezamestnaných na obnove hradov nenazbierajú také prostriedky ako v minulých rokoch prostredníctvom národného projektu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR). Dôležité však je, aby tento výrazne pozitívne vnímaný projekt pokračoval,” zdôraznila ministerka kultúry SR Natália Milanová.

Dotácie z výzvy MIRRI bude možné skombinovať s dotáciami z programu MK Obnovme si svoj dom. Vyhodnotenie tejto výzvy očakávajú predstavitelia rezortu kultúry do jedného mesiaca.

Milanová uistila, že MK hľadá ďalšie možnosti, ako zvýšiť zdroje na preplácanie nákladov, ktoré súvisia s projektom obnovy hradov prostredníctvom nezamestnaných. „Chceme nadviazať na túto výzvu a zároveň zaangažovať ešte viac nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva,” povedala ministerka.

Štátna tajomníčka MK Zuzana Kumanová doplnila, že diskusie sa vedú o dlhodobej udržateľnosti projektu a využití eurofondov. „Skúmame možnosti pri nastavovaní nového programovacieho obdobia,” uviedla.

Projekt Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva funguje od roku 2011, v predchádzajúcich rokoch kombinoval dotačné zdroje rezortu kultúry a prostriedky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré refundovali mzdu a odvody zapojených nezamestnaných. MK v rámci programu Obnovme si svoj dom poskytovalo ročne vyše 12 miliónov eur, MPSVR preplácalo náklady v objeme približne 3,5 milióna ročne. Podľa združenia Zachráňme hrady sa každý rok dokázalo takto v rámci projektu uplatniť 550 až 600 uchádzačov o zamestnanie z úradov práce a obnovovať vyše 30 hradov.

MPSVR už v roku 2020 avizovalo, že na pokračovanie nemá disponibilné zdroje, MK preto začalo hľadať alternatívne riešenia v spolupráci s MIRRI.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.02.2021
MK SR chce pokračovať v zapájaní nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva
Rezort kultúry rokuje s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie o finančnej podpore pre projekt.
viac
23.04.2021
Na projekt záchrany hradov s podporou nezamestnaných pôjde 1 milión eur
Na projekt záchrany hradov s pomocou nezamestnaných vyčlení Ministerstvo kultúry (MK) SR zo svojho rozpočtu jeden milión eur, ktorý oprávnení žiadatelia budú môcť použiť na náklady súvisiace s odmenami a odvodmi pre nezamestnaných.
viac
04.01.2022
Na projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných sme našli riešenie
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, ktorý mohol v roku 2021 pokračovať len s obmedzenými zdrojmi, bude v nasledujúcom dvojročnom období zabezpečený prostredníctvom relokácie nevyužitých eurofondov. Uviedla to ministerka kultúry Natália Milanová.
viac
09.06.2022
Nový národný projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných čaká na odobrenie EK
Nový národný projekt, ktorý mal byť systémovým riešením takmer zastaveného programu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, stále ostáva len na papieri. Ministerstvo kultúry (MK) SR vysvetľuje, že spustenie projektu čaká na odobrenie z Bruselu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %