Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.11.2021 10:40

Projekt sanácie skládky vo Vrakuni je o čosi bližšie k realizácii


Ilustračná snímka.


Projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni je opäť bližšie k realizácii. Rozhodnutia o dočasnom obmedzení vlastníckeho práva nadobudli právoplatnosť vo všetkých siedmich prípadoch.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v súčasnosti rokuje s dodávateľom prác o ďalšom postupe. Z rokovaní vyplynie aj termín spustenia projektu.

"Aktuálne prebiehajú rokovania so zhotoviteľom prác, ktoré spresnia realizáciu projektu. Konkrétny termín bude známy až po ukončení rokovaní," uviedlo pre TASR tlačové oddelenie ministerstva.

Envirorezort podal v súvislosti s projektom celkovo sedem návrhov na začatie vyvlastňovacieho konania. Podmienkou stavebného povolenia pre projekt, ktoré vydal stavebný úrad v Ružinove, totiž bolo, že stavať sa môže len na tých pozemkoch, ktoré štát má alebo úspešne vyvlastnil. Na ďalších sa bude môcť začať až vtedy, keď vyvlastňovacie konanie dobehne.

V piatich prípadoch rozhodlo až Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR ako odvolací orgán. Dôvodom boli odvolania účastníkov konania voči rozhodnutiam o vyvlastnení, ktoré vydal Okresný úrad (OÚ) Bratislava. "Ministerstvo v odvolacom konaní potvrdilo rozhodnutie Okresného úradu Bratislava o dočasnom obmedzení vlastníckeho práva a rozhodnutia nadobudli právoplatnosť v auguste," povedala pre TASR Miriama Švikruhová z odboru komunikácie rezortu dopravy.

V praxi to znamená, že po právoplatnosti rozhodnutí môže vyvlastniteľ, ktorým je MŽP SR, uskutočniť práce, pre ktoré bolo vlastnícke právo dočasne obmedzené. Envirorezort už predtým viackrát pripomenul, že cieľom vyvlastnenia nie je odňatie vlastníckeho práva, ale jeho dočasné obmedzenie na čas realizácie projektu.

Skládku vo Vrakuni, z ktorej do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy, chce štát sanovať metódou enkapsulácie. Vybudovať sa má podzemná tesniaca stena, ktorou sa zdroj znečistenia odizoluje od okolitého prostredia. Súčasťou má byť aj čerpanie a čistenie znečistených podzemných vôd v okolí skládky. Hoci sa spustenie prác očakávalo ešte v roku 2018, doteraz sa tak nestalo, a to aj pre povoľovací proces, ktorý brzdili viaceré odvolania.

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120.000 kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
MŽP: Tender na sanáciu skládky vo Vrakuni vypíšu tento mesiac
Verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni vypíšu do konca tohto mesiaca. V rozhovore to potvrdil minister životného prostredia László Sólymos. Keďže sa nepodarilo zistiť vinníka skládky, zodpovednosť prevzal envirorezort.
viac
19.01.2021
Stavebným rozhodnutím k sanácii skládky sa bude zaoberať OÚ
Spisom a stavebným rozhodnutím pre projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni sa bude zaoberať Okresný úrad (OÚ) Bratislava ako príslušný odvolací orgán.
viac
31.05.2021
Bezodpadová technológia vrakunskej skládky je zapracovaná v projekte
Zhotoviteľ sanácie toxickej vrakunskej skládky v Bratislave spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied (SAV) na využití bezodpadovej technológie čistenia podzemných vôd od roku 2019.
viac
11.01.2023
Termín začiatku sanačných prác na skládke vo Vrakuni nie je stále známy
Ani po takmer dvoch rokoch od nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia pre projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni nie je známe, kedy sa začne so samotnými sanačnými prácami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %