Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.04.2021 12:20

Projekt Skutočne zdravá škola chce priniesť revolúciu do školského stravovania


Snímka zdroj: (tasr).


Ide o komplexný program stravovania a neformálneho vzdelávania o jedle a výžive pre všetky materské, základné a stredné školy.


Pomáha v rozvoji kultúry zdravého stravovania a učí žiakov, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na náš organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje svet, v ktorom žijeme. Informovali o tom z občianskeho združenia Skutočne zdravá škola.

Cieľom programu je tiež dostať kvalitné, čerstvé a sezónne produkty od domácich výrobcov a pestovateľov do škôl. Projekt získal podporu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, vďaka ktorej prichádza k revízii stravovania na školách a tie sa dočkajú doplnenia aplikácie, ktorá obsahuje vysvetlenie práce s materiálno-spotrebnými normami a receptúrami. „Cieľom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR je zatraktívniť stravovanie v školskej jedálni a pozdvihnúť ho na úroveň stravovania v reštauráciách nielen zvýšením kvality používaných surovín pri príprave jedál, ale aj podporou lokálnych farmárov a výrobcov, ktorí budú suroviny dodávať,” uviedol Mikuláš Prokop z MŠVVaŠ SR, ktorý je poverený školským stravovaním. Ako doplnil, myšlienka projektu nerieši iba samotnú prípravu jedla, ale ide o celý komplex stravovania, keď sa prostredníctvom vzdelávania detí a žiakov snaží mapovať akúsi cestu jedla od vzniku surovín, až po servírovanie na tanier.

V rámci školského stravovania sa uľahčí vedúcim školských jedální aj práca pri príprave vyváženého stravovania. „Vďaka úprave aktuálnych noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa princípov z aplikácie odpadne vedúcim práca navyše pri prepočte a úprave jednotlivých receptúr. Upravené receptúry budú odrážať aktuálne odporúčania pre výživu detí, čo je dôležité aj z hľadiska primárnej prevencie neprenosných chronických ochorení, ako je napríklad diabetes, hypertenzia, rakovina, ale aj z hľadiska budovania zdravých stravovacích návykov detí a prevencie podvýživy, ako aj obezity a s nimi spojenými zdravotnými ťažkosťami,” priblížila nutričná vedkyňa Ivana Kachútová, ktorá je jednou z odborných garantiek programu. Podávané jedlá budú podľa nej vďaka postupne realizovaným zmenám okrem iného pripravované iba z čerstvých potravín bez použitia dochucovadiel, bohatšie na zeleninu, zvýši sa podávanie celozrnných obilninových výrobkov a rastlinných bielkovín, zníži sa podiel pridaného cukru a celkovo budú receptúry nutrične vyváženejšie.

Do konca roka je na pláne prijať do programu okolo 80 škôl z celého Slovenska.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2019
Trieda budúcnosti v Michalovciach
V roku 2018 sa Základnej škole P. Horova Michalovce podarilo vybudovať prvú slovenskú Triedu budúcnosti.
viac
18.03.2021
Modelová škola ako inšpirácia pre inovácie vo vzdelávaní
Inšpiratívna a moderná. Taká má byť modelová škola, ktorá je jedným z projektov ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga.
viac
23.04.2021
Ministerstvo školstva rozdelilo dva milióny eur pre školské jedálne
Zdravšie stravovanie žiakov, kvalita ponúkaných jedál a modernejšie vybavenie školských jedální - to sú ciele dotácie ministerstva školstva, na ktorú rezort tento rok vyčlenil celkovo dva milióny eur.
viac
17.06.2021
ÚMS podporuje viac telesnej výchovy na školách
Únia miest Slovenska (ÚMS) rozbieha pilotný projekt so O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %