Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.05.2017 01:30

Projekt vykurovania Trebišova biomasou zaujal Európsku komisiu


Moderná koncepcia vykurovania mesta nahrádza výrobu tepla z ruského zemného plynu biomasou. Nová kotolňa v Trebišove je najväčším energetickým zdrojom využívajúcim slamu ako palivo. Na snímke interiér kotolne. Snímka zdroj:(tasr).


Rekonštrukcia centrálneho systému vykurovania v Trebišove s využitím obnoviteľných zdrojov sa stala finalistom celoeurópskej súťaže energetických projektov, ktorú každoročne vyhlasuje Európska komisia.


Informoval o tom Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT). Medzi jeho členov patrí spoločnosť Trebišovská energetická, s. r. o., ktorá zabezpečuje zásobovanie teplom v Trebišove od roku 2013.      

Centrum dolného Zemplína sa stalo miestom rozsiahlej investície do modernizácie systému vykurovania. Projekt kotolne na biomasu v Trebišove stojí na dvoch hlavných pilieroch – centralizácii distribučnej sústavy a využívaní obnoviteľných zdrojov energie. Pôvodný systém rozvodu tepla bol úplne závislý od zemného plynu. Po novom až 90 % paliva nahradili obnoviteľné zdroje energie – z toho z troch štvrtín seno a slama a z jednej štvrtiny drevná biomasa.      

"Hlavnou myšlienkou centralizácie systému bolo sústrediť výrobu tepla na jedno miesto. Dôležité bolo vytvoriť vhodné podmienky pre efektívne využívanie obnoviteľných zdrojov energie – biomasy a pre premiestnenie výroby tepla, a teda zdroja znečistenia, mimo centra mesta a obytných oblastí," uviedol predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.      

Jedinou nevýhodou spaľovania tuhej biomasy v porovnaní so zemným plynom sú emisie tuhých častíc. Tento problém tepláreň podľa SZVT vyriešila použitím elektrických filtračných zariadení a tkaninových filtrov, ktorými znížili emisie týchto látok na minimálnu úroveň.      

"Projekt je jedinečný tým, že odhalil potenciál regiónu, ktorý bol vždy poľnohospodárskym a vhodne prepojil miestnych výrobcov biomasy s energetikou a výrobou tepla. Okrem toho projekt priniesol myšlienku využívať dovtedy nevyužívanú pôdu na ďalšie pestovanie rýchlo rastúcich rastlín, čo je prospešné pre poľnohospodárov, ako aj pre výrobcov tepla," dodal Janiš.       

Projektu sa podarilo zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov z nuly na 90 %. Úspory CO2 zmenou palivovej základne predstavujú 90 %. Úspora tepelnej energie centralizáciou a následnou rekonštrukciou rozvodov tepla sa zvýšila o 8 %, straty na rozvodoch tepla sa znížili o 25 %. Projekt vyprodukoval za rok 30 500 000 kWh a ušetril 1 100 000 kWh energie. Vzniklo šesť nových pracovných miest vrátane miest pre občanov zo znevýhodnených rómskych komunít.      

Podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe tepla sa v krajinách EÚ za posledných desať rokov takmer zdvojnásobil a blíži sa k úrovni 20 %. Slovensko zaostáva v tomto smere s podielom 8,7 %. SZVT však uvádza, že centrálne systémy zásobovania teplom na Slovensku v roku 2015 využívali obnoviteľné zdroje tepla ako palivo v podiele 28,3 %.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2020
Otvorenejšiu vedu bude reprezentovať národná stratégia
Otvorený prístup k vedeckým dátam či lepšia infraštruktúra, aj to sú ciele pripravovanej Národnej stratégie pre otvorenú vedu. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
viac
26.08.2020
Vyjadrite svoj názor na nízkouhlíkovú budúcnosť v EÚ
Európska komisia prehodnocuje pravidlá EÚ týkajúce sa energetickej účinnosti s cieľom reformovať tieto predpisy tak, aby prispeli k zníženiu emisií skleníkových plynov o 50 až 55 % do roku 2030.
viac
23.09.2020
Revidovaný OP Ľudské zdroje
Pre súčasných a potenciálnych žiadateľov a príjemcov z Operačného programu (OP) Ľudské zdroje dávame do pozornosti revíziu Operačného programu Ľudské zdroje schválenú vykonávacím rozhodnutím Komisie z 11.9.2020.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %