Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
20.09.2021 02:15

Projekt výstavby novej výrobnej haly vo Fiľakove naberá reálne kontúry


Vizuál výrobnej haly


Cezhraničný projekt, v rámci ktorého má vo Fiľakove vzniknúť nová výrobná hala, sa dostáva do finálnej fázy príprav pred začatím výstavby. V súčasnosti sa vypracúva realizačná projektová dokumentácia a dôjsť má tiež k podpisu dotačnej zmluvy.


K zrealizovaniu projektu by však samospráva mala prijať preklenovací i dlhodobý investičný úver. Zámer ich prijatia schválili poslanci na ich septembrovom zasadnutí.

Poslanci mestského zastupiteľstva vo štvrtok 16. septembra schválili zámer prijatia úverov, ktoré majú slúžiť na výstavbu novej výrobnej haly v časti bývalého areálu Kovosmalt. Kým v roku 2017 sa náklady projektu odhadovali na približne 2,2 milióna eur, aktuálne čísla rátajú so 4,1 miliónmi eur. „Od vypuknutia pandémie sme zaznamenali extrémny nárast cien stavebného materiálu. Mnohé z nich stúpli až o dvojnásobok. Žiaľ, situáciu na trhu ovplyvniť nevieme. Môžeme sa len prispôsobiť a hľadať riešenia alebo to po štyroch rokoch práce vzdať,“ vysvetlil primátor Attila Agócs.

Preklenovací úver vyplatia z projektu

Z celkovej potrebnej sumy 4,1 milióna eur bude 2,1 milióna hradených z cezhraničného projektu INTERREG a zo štátneho rozpočtu, pričom sa ráta s päťpercentným spolufinancovaním mesta. „Nakoľko však nie je možné dotáciu čerpať vopred a máme skúsenosť s rýchlosťou procesov posudzovania a vyplácania dotácií, rozhodli sme sa s poslancami na predfinancovanie stavebných prác prijať preklenovací úver. Ten následne vyplatíme z už schválenej dotácie,“ ozrejmil.

Dlhodobý úver chcú platiť z nájomného

Chýbajúce dva milióny eur má samospráva v pláne uhradiť z dlhodobého investičného úveru, ktorú si plánuje zobrať na tridsať rokov. Ročné splátky má mesto splácať z nájomného od investora, ktorý bude v novej hale prevádzkovať závod. Mesto vyhlásilo verejnú súťaž, v ktorej sa môžu záujemcovia uchádzať o výrobnú halu do konca marca budúceho roka. Mesto na základe podmienok ráta s minimálnym ročným nájmom 70-tisíc eur. Úverové zaťaženie mesta podľa predpokladov stúpne zo súčasných približne 20,12 na 40 percent, pričom horný limit je pre samosprávy 60 percent. „Tak, ako si bežný občan väčšinou nevie zabezpečiť vlastné bývanie bez hypotéky, tak je to v prípade samospráv s investičnými úvermi. Rozvoj je bez nich nereálny. Nový závod by mal zabezpečiť prácu približne 50 zamestnancom, teda stabilný príjem pre 50 rodín. Z dlhodobého hľadiska považujeme tento krok za strategicky veľmi dôležitý. Po vybudovaní infraštruktúry predpokladáme postupné oživenie aj ostatných schátraných častí priemyselnej zóny,“ vyjadril sa primátor.

Časť úveru chcú splatiť z ďalších dotácií

Ako ďalej pokračoval, mesto osloví v prípade oboch úverov aspoň po päť bánk, v ponuke ktorých bude zohľadňovať najvýhodnejšie podmienky. „Predovšetkým v prípade investičného úveru si budeme dávať pozor na podmienky predčasného splatenia, prípadne mimoriadnych splátok, nakoľko rátame s tým, že sumu dva milióny eur sa nám ešte podarí skresať,“ informoval primátor s tým, že približne polovicu zo 140-tisíc eur má mestu preplatiť Stredoslovenská distribučná a.s. za vybudovanie novej trafostanice. „O ďalších 650-tisíc eur na výstavbu parkoviska a prístupovej komunikácie sa budeme uchádzať v rámci iniciatívy Catching up regions, v kontakte sme aj s ministerstvom hospodárstva. Budeme sa obzerať po všetkých možnostiach, ako prijatý úver znížiť dotáciami. Vďaka zdravému hospodáreniu mesta tiež rátame s výraznejším spolufinancovaním zo strany samosprávy, ako bol pôvodný plán pred štyrmi rokmi,“ dodal primátor s tým, že úver tak z dvoch miliónov môže klesnúť výrazne nižšie.

Fiľakovo spolu s ďalšími partnermi z územia historického Novohradu na severojužnej osi pracuje na projekte „R2 and M3“ v rámci INTERREG výzvy SKHU/1703 PA3 od roku 2017. Jeho hlavným zámerom je ekonomický rozvoj a zvýšenie zamestnanosti v prihraničnom území Novohradu investičnou výstavbou a rozvojom miestnej infraštruktúry. Vo Fiľakove má byť v rámci projektu zrevitalizovaná časť schátranej priemyselnej zóny. Vyrásť tu má nová 2000m2 rozľahlá výrobná hala so skladovými priestormi určená pre ľahký priemysel. Prislúchať k nej budú aj 600 m2 veľká administratívna budova, parkovisko, nové prístupové a obslužné komunikácie, nové inžinierske siete, verejné osvetlenie, oplotenie i sadové úpravy. Výroba by sa podľa predpokladov mohla v novej hale spustiť v októbri 2023.

Autor: (ts-Mgr. Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2017
Na hornej Nitre vzniknú stovky nových pracovných miest
V pondelok 7. augusta 2017 bola slávnostným výkopom odštartovaná druhá fáza výstavby výrobného závodu spoločnosti Brose Prievidza. Po jej dokončení sa zvýši výrobná kapacita, no najmä pribudnú nové pracovné miesta. Spoločnosť plánuje zamestnať viac ako 400 ľudí a postupne tento počet zvyšovať.
viac
03.01.2019
Vďaka obnove výroby muránskych buchiet vytvorili v Muráni šesť pracovných miest
Dovedna šesť pracovných miest sa podarilo vytvoriť samospráve dediny Muráň v okrese Revúca vďaka obnoveniu výroby regionálnej špeciality – muránskych buchiet. Pred rokom a pol ich po niekoľkoročnej prestávke začala obec piecť vo vlastnej prevádzke a v súčasnosti predáva stovky kusov buchiet denne.
viac
22.02.2020
Malacky dostanú jeden a pol milióna eur na športovú arénu
Do Malaciek smeruje vysoká štátna dotácia. Vláda Slovenskej republiky odsúhlasila poskytnutie sumy 1 500 000 eur na výstavbu športovej arény.
viac
30.05.2022
Projekt revitalizácie priemyselnej zóny bude drahší o vyše 660 000 eur
Projekt revitalizácie bývalej priemyselnej zóny na Šávoľskej ceste vo Fiľakove v okrese Lučenec bude drahší o viac ako 660 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %