Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.07.2017 04:16

Projekt zdieľaných bicyklov v Nitre už odštartoval


Snímka zdroj: (arriva.sk).


Mesto Nitra spolu s dopravnou spoločnosťou Arriva odštartovali v piatok 28. júla spoločný projekt zdieľaných bicyklov. Mesto si od projektu sľubuje zlepšenie dopravnej situácie.


„Zdieľané bicykle budú môcť využívať všetci Nitrania, študenti univerzít ako aj návštevníci Nitry. Na bicykloch je palubné GPS a odstránenie palubného počítača je veľmi komplikované. Konštrukcia bicykla je pevná, bicykle sú ukotvené v stojanoch v špeciálnej stanici s automatickým uzamykaním, “ uvádza v stanovisku dopravca Arriva Nitra.

Bicykle a stojany sú vyrobené tak, aby odolali aj nepriaznivým poveternostným podmienkam a aj preto bude v rámci vhodných klimatických podmienok projekt realizovaný do 30. novembra 2017. V roku 2018 bude opäť spustený 1. marca.

Mesto  Nitra podporí projekt sumou 27-tis. eur a tiež podpísalo s Arrivou zmluvu o vzájomnej spolupráci. Obe strany sa zaviazali podporiť mobilitu mesta -  s dôrazom na cyklodopravu a poskytovanie služby zdieľania bicyklov. 

„Cieľom inovatívnych dopravných riešení v našom meste, medzi ktoré patrí aj služba zdieľaných bicyklov, je rozvíjať Nitru ako smart mesto. Inteligentné dopravné riešenia nám môžu pomôcť zlepšiť dopravnú situáciu v meste a postupne nahradiť autá jazdiace na tzv. nečistý pohon,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč.

Bicykle je možné prenajať za 0,50 eura/h, s tým, že táto hodinová sadzba je počas prvých štyroch hodín prenájmu. Ak si bicykel požičiate na viac ako štyri hodiny, zaplatíte za 24 hodín maximálne 3 eurá. Dostupné je aj predplatné za 25 eur na 12 mesiacov. Čo sa týka registrácie, stačí sa zaevidovať a zaplatiť platobnou kartou na stránke arriva.bike alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie arriva bike, ktorá je pre smartfóny dostupná na Google Play a tiež v Apple Store.

Bicykle je možné požičať si na jednom a vrátiť na inom stanovišti. Obyvatelia majú k dispozícii 70 bicyklov na siedmych stanovištiach, ktoré sa nachádzajú v  lokalitách -  autobusová stanica – v zmodernizovanej časti stanice, Svätoplukovo námestie – v blízkosti pošty, Tr. Andreja Hlinku - Centro Nitra – zo strany, kde sa nachádza cyklistický chodník, Župné námestie – vedľa verejných toaliet, SPÚ ŠD Mladosť – vedľa parkoviska pred internátom, Mestský park na Sihoti – vedľa hokejovej arény a vedľa parkoviska na Chrenovskom moste. 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2017
V Nitre pribudne takmer 14 kilometrov nových cyklotrás za 3,9 mil. eur
Mesto Nitra získalo dotáciu vo výške 3,7 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na budovanie nových cyklotrás.
viac
11.03.2021
Arriva spúšťa od začiatku apríla systém zdieľaných bicyklov v Nitre
Spoločnosť Arriva spúšťa od 1. apríla plne funkčný systém zdieľaných bicyklov v meste Nitra. K doterajším siedmim pevným stanovištiam pribudne ďalších päť virtuálnych stanovíšť, pre užívateľov bude k dispozícii nová modernejšia aplikácia s názvom nextbike.
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
19.11.2021
Nitra chce za vyše 4,6 milióna eur vybudovať moderný dopravný systém
Mesto Nitra pripravuje projekt, ktorý bude v doprave a na semaforoch uprednostňovať vozidlá verejnej osobnej dopravy (VOD). Celkové náklady presiahnu 4,6 milióna eur. Podstatná časť z nich bude hradená z európskych fondov, spolufinancovanie mesta bude necelých 234 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %