Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.05.2017 03:44

Projektom FORSOC viac otvárame lesy pre verejnosť


Ilustračná snímka: (kosickespravy.sk).


Keďže lesy nepoznajú hranice, práve podpora rozvoja lesnej turistiky ako jedného z nástrojov na zlepšenie slovensko - ukrajinskej cezhraničnej spolupráce je predmetom projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC).


Projekt je spolufinancovaný z Nórskych grantov v rámci Programovej oblasti: Cezhraničná spolupráca. Hlavným cieľom projektu je zníženie existujúcich bariér cezhraničnej spolupráce.

Projekt realizuje spoločne 9 partnerov (päť zo Slovenska, traja z Ukrajiny a jeden z Nórska), z verejnej správy, tretieho sektora a súkromnej sféry. Hlavným partnerom (prijímateľom) projektu je Národné lesnícke centrum vo Zvolene.

Medzi hlavné výstupy projektu bude patriť vzdelávací program zameraný na využívanie lesa na turistiku a lesnú pedagogiku, zveľadenie lesoturistickej vybavenosti, zážitkové programy pre mládež. V rámci infraštruktúry sa u partnerov celkom vybuduje 15 zážitkových a oddychových objektov pre návštevníkov lesa vrátane bezbariérových objektov pre zdravotne postihnuté osoby. Počas realizácie projektu sa vytvorí súčasne cezhraničný klaster zameraný na podporu turizmu v lesoch a lesnej pedagogiky.

Mestské lesy Košice a. s. ako jeden z partnerov realizujú v rámci tohto projektu s celkovou výškou svojich oprávnených výdavkov 133 936 Eur, pri 85 % výške podielového grantu 113 846 eur a 15 % vlastnej spoluúčasti, obnovu a doplnenie rekreačnej a vzdelávacej infraštruktúry na území košického lesoparku aj s pomiestnymi bezbariérovými úpravami s cieľom sprístupniť ich širšiemu okruhu verejnosti. Predmetom obnovy sú lokality Horný Bankov - kaplnka a piknikové lúčky a lokalita Furča - promenádny chodník.

Stavebné práce sa týkali rekonštrukcie a doplnenia siete chodníkov a rekreačných plôch, zabezpečenia bezbariérového prístupu k vybraným lesoparkovým zariadeniam, ako aj osadzovania nových altánov, stolov, lavičiek, ohnísk, informačných a náučných tabúľ.

Na území košického lesoparku pribudne realizáciou projektu celkom:

- 7 veľkých altánov so stolom a lavicami, z toho 5 s bezbariérovým prístupom,

- 6 stolov s lavicami a ohniskami, 3 zostavy s lavicami a ohniskami,

- 30 samostatných lavíc,

- 2 fitnes plochy v prírode s 24 drevenými fitnes prvkami,

- 3 náučné chodníky na celkovej dĺžke 5,3 km vybavené spolu 36 informačnými a náučnými tabuľami,

- 2 sociálne zariadenia (chemické WC s bezbariérovou úpravou),

- chodníky a spevnené plochy pre bezbariérový prístup,

 

Z uvedenej celkovej vybavenosti budú v areáli Lesopark Furča - promenádny chodník k dispozícii:

- 3 veľké altány so stolom a lavicami, z toho 2 s bezbariérovým prístupom,

- 2 zostavy s lavicami a ohniskami,

- 20 samostatných lavíc,

- 1 fitnes plocha v prírode s 12 drevenými fitnes prvkami,

- náučný chodník na celkovej dĺžke 3,1 km vybavený spolu 15 náučnými tabuľami na tému prírodných zaujímavostí územia, zásad lesného hospodárenia a ochrany prírody,

- 1 sociálne zariadenia (chemické WC s bezbariérovou úpravou),

- 4 spevnené plochy pre bezbariérový prístup,

Výstupy projektu budú významným prínosom ku skvalitneniu rekreačného využívania košického lesoparku.

 

Autor: (Mestské lesy Košice)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
V rámci cezhraničného projektu s Ukrajinou obnovia lesopark
Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC) prinesie Košičanom vynovený lesopark. Slovensko-ukrajinský projekt zastrešuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene. Mestské lesy Košice sú jedným z partnerov.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
06.04.2021
ZMOS podporuje potenciál slovensko-ukrajinského prihraničia
Združenie miest a obcí Slovenska rozbieha projekt cezhraničnej spolupráce medzi samosprávami zo Slovenska a Ukrajiny. Úvodné podujatie sa uskutoční 8. apríla a následne budú realizované mnohé užitočné podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %