Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.06.2021 01:25

Projektový šprint - zrýchli digitálnu transformáciu škôl


Ilustračná snímka: (tasr).


Školy získajú odbornú podporu pri digitalizácii výučby. Inštitút vzdelávacej politiky ministerstva školstva spúšťa v spolupráci so Svetovou bankou iniciatívu „Projektový šprint“.


Vybrané základné školy sa budú môcť zúčastniť tzv. 100-dňových akcelerátorov, ktoré im umožnia otestovať vlastné nápady na zmysluplné využitie digitálnych technológií vo vzdelávaní. Cieľom je dať školám ďalší impulz k digitálnej transformácii, ktorú rozhýbala pandémia a využiť ju efektívne na zlepšovanie študijných výsledkov žiakov či znižovanie rozdielov medzi nimi. Ministerstvu prinesie tento projekt okrem samotnej podpory digitalizácie škôl aj cenné informácie o tom, ako efektívnejšie implementovať aj iné plánované reformy.    

Prechod na dištančnú výučbu počas prvej vlny pandémie COVID-19 bol náročný pre všetkých. Učitelia a žiaci sa museli rýchlo presunúť do online priestoru alebo nájsť iný spôsob prístupu ku vzdelávaniu. Pandemické opatrenia odhalili výzvy vo vzdelávaní, na ktorých je potrebné intenzívne pracovať. Nečakaná situácia však priniesla aj množstvo originálnych a inovatívnych riešení zo strany učiteľov, žiakov, rodičov, vrátane spolupráce s IT firmami či komunitnými združeniami.

Otestovať a podporiť nápady v oblasti digitalizácie a možnosť ich využitia v širšom meradle umožnia školám tzv. 100-dňové akcelerátory. Ide o osvedčenú metódu, ktorej podstatou je rýchle testovanie rôznych riešení s cieľom vybrať tie najvhodnejšie na dosiahnutie požadovaných zlepšení alebo výsledkov. „Projektový šprint“ sa používa v rôznych krajinách najmä vtedy, keď ministerstvá potrebujú naštartovať alebo zrýchliť reformy či získať informácie potrebné pre efektívnu implementáciu súvisiacich opatrení.

Akých tém sa bude projekt týkať: Ako efektívne využívať digitálne technológie, aby sa podporil rozvoj digitálnych zručností žiakov a učiteľov? Ako do výučby zapojiť nové digitálne technológie? Ako čo najlepšie využívať rôzne digitálne platformy (Selfie, Viki, MS Teams,...)? Je personálna podpora digitalizácie škôl dostatočná a efektívna? Akú podporu potrebujú školy v tejto oblasti zo strany ministerstva? Ako si školy môžu pomáhať navzájom?

Ako sa môžu školy prihlásiť: V prípade záujmu o zapojenie sa do projektu môžu základné školy kontaktovať Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR do 30. júna 2021 na e-mailovej adrese projektovy.sprint@minedu.sk. Metodika výberu škôl bude nastavená počas leta s ohľadom na prejavený záujem a personálne kapacity ministerstva. 

O projekte: Projekt „Digitálna transformácia a kurikulárna reforma škôl na Slovensku“ je financovaný Európskou komisiou v rámci podpory štrukturálnych reforiem a bude trvať dva roky. Súčasťou projektu bude vytvorenie metodiky pre akcelerátory ako aj jej praktická aplikácia v spolupráci so školami. V závere projektu bude vydaná príručka s výsledkami a poznatkami z akcelerátorov, ktoré sa uskutočnili vo vybraných školách.

Autor: (MŠVVaŠ SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2021
Na ZŠ a SŠ sa rozbehla digitálna transformácia vzdelávania
Digitálna transformácia vzdelávania začína byť realitou. V rámci Národného projektu „IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie“ sa dňa 31.3.2021 končí vzdelávanie, do ktorého sa prihlásilo 664 riaditeľov a digitálnych koordinátorov z 353 základných a stredných škôl z celého Slovenska.
viac
19.05.2021
Pozvánka na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s českou organizáciou Participation Factory si vás dňa 25. mája 2021 dovoľujú pozvať na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021.
viac
10.08.2021
Včera sa spustili Letné školy
Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %