Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.06.2020 08:00

Prostredníctvom ETM 2020 podporme čistejšiu dopravu pre všetkých


Plagát.


Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor národnej kampane, vyzýva slovenské mestá, obce, organizácie, inštitúcie a školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2020.


Tento rok je kampaň, do ktorej sa dá zaregistrovať do 22. septembra prostredníctvom webovej stránky www.eurotm.sk, zameraná na Čistejšiu dopravu pre všetkých.

Význam udržateľnej mobility potvrdila tento rok aj celosvetová pandémia, ktorá obmedzila mobilitu obyvateľov, čím sa významne znížila úroveň prachu, hluku a znečistenia ovzdušia z dopravy. Spolu s uvoľňovaním opatrení začína mobilita narastať a hrozí, že doprava stúpne na ešte vyššie hodnoty ako pred pandémiou. Cieľom najbližšieho obdobia je tomu predísť a skvelú príležitosť nám k tomu ponúka kampaň Európsky týždeň mobility (ETM) 2020.

A má na čom stavať. Do kampane ETM, zameranej na podporu opatrení udržateľnej mobility, sa v jej posledných ročníkoch zapájajú nielen samosprávy, ktoré oslovovala hlavne v prvopočiatkoch, ale postupne sa pridávajú ďalšie štátne, verejné a mimovládne organizácie, školy, ale aj súkromné spoločnosti. V minulom roku sa zapojilo 3134 miest z 50 krajín a medzi nimi bolo až 58 samospráv (miest/obcí) zo Slovenska, s ktorými spolupracovalo množstvo partnerských organizácií. A čo je najpozitívnejšie, kampaň kvôli významu udržateľnej mobility pre kvalitu nášho života postupne prijíma za svoju aj široká verejnosť.

Vďaka ETM je aj na Slovensku každoročne obdobie od 16. do 22. septembra naplnené rôznorodými aktivitami zapojených samospráv a ich partnerov. Kampaň je aj skvelou príležitosťou na verejnú prezentáciu zavedených trvalých opatrení (napr. zriadenie bezemisných zón, chodníkov pre peších a cyklodopravu, či vybudovanie integrovaného dopravného systému a pod.), ktoré majú zabezpečiť vyváženosť všetkých druhov dopravy v našich mestách/obciach s dôrazom na jej udržateľné formy – pešiu dopravu, cyklistiku a verejnú dopravu. Okrem pozitívneho vplyvu na kvalitu nášho života, dokážu aj inšpirovať k ďalším krokom smerom k udržateľnej mobilite.

Európsky týždeň mobility sa koná s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Je naplnený aktivitami zapojených samospráv a ich partnerov, ktoré tradične uzatvára Deň bez áut.  Po skončení kampane majú slovenské samosprávy možnosť zapojiť sa aj do  Národnej súťaže ETM prostredníctvom troch súťažných kategórií: Aktívna samospráva, Efektívne trvalé opatrenie a Originálna aktivita, ktorú vyhlasujú MŽP SR a SAŽP.

Autor: (Iveta KUREKOVÁ, SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2017
Čoskoro začína Európsky týždeň mobility 2017
Do kampane sa môžu svojím tematickým podujatím zapojiť nielen samosprávy miest, ale aj neziskové organizácie, inštitúcie a školy. Registrácia je možná do 16. septembra.
viac
26.08.2020
Európsky týždeň mobility 2020 - výzva pre samosprávy
Výzva pre samosprávy miest a obcí na zapojenie sa do kampane Európsky týždeň mobility 2020.
viac
16.09.2020
Európsky týždeň mobility 2020 oslávime inak
Do národnej kampane Európsky týždeň mobility 2020 sa napriek dosahom pandémie Covid- 19 do 14. septembra zaregistrovalo 49 samospráv a 22 originálnych aktivít zástupcov organizácií, inštitúcií či škôl.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %