Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.11.2016 11:00

Proti čiernym skládkam pomôžu nové fotopasce


Fotopasca.


Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska a žilinská samospráva fotopasce.


Od novej techniky si radnica sľubuje zefektívnenie zápasu s pôvodcami čiernych skládok. Od začiatku roka sa mesto Liptovský Mikuláš zbavilo približne troch desiatok čiernych skládok, čím odstránilo viac ako 84 ton komunálneho odpadu. "Celkovo stálo odstraňovanie skládok v tomto roku 17-tisíc eur, pričom značnú časť z tejto sumy, až 12 500 eur, tvorí vypratanie kotolne za materskou školou na Komenského ulici.

"Bola to zdedená agenda z minulosti," uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. Magistrát sa, podľa nej, dlhodobo snaží riešiť nielen dôsledky, ale aj príčiny vzniku čiernych skládok. "Naším zámerom je prispieť k zlepšeniu životného prostredia a tiež skrášleniu priestorov, kde skládky vznikajú. Často sú to miesta v blízkosti obytných súborov či miesta s frekventovaným výskytom chodcov. Musíme sa však zamerať na prevenciu tvorenia skládok prostredníctvom fotopascí a osvety," skonštatoval zástupca primátora Ján Bonko s tým, že s prevenciou začínajú už v materských a základných školách.

"Osvetu šírime aj prostredníctvom mesačníka a kampane Separáčik, naša mestská polícia či sociálny odbor pôsobia osvetovo prostredníctvom letákov v problémových komunitách," doplnila Mária Lošonská z oddelenia životného prostredia, ktoré podáva žiadosti na získanie externých zdrojov na odstránenie čiernych skládok. 

Obyvatelia metropoly stredného Liptova môžu dnes legálne umiestniť odpad v dvoch mestských zberných dvoroch, a to na Podtatranského a Okoličianskej ulici. Problém s vandalizmom a čiernymi skládkami je celoslovenský problém a teda neobchádza ani Žilinu. Keďže vedeniu mesta a určite aj jeho obyvateľom záleží na prostredí, v ktorom žijú, dochádza k nákupu nových fotopascí. Žilinské fotopasce dokážu zachytiť každý pohyb a zachytený objekt vedia odoslať na e-mail alebo na mobil. Nepotrebujú napojenie na elektrickú sieť, sú vodovzdorné a vydržia aj mrazy. Môžu byť upevnené na stĺpe alebo podstavci či priviazané na strome. Dokážu nahrávať každý pohyb, 24 hodín, 7 dní v týždni, mnoho týždňov bez prestávky. Fotopasce tak majú prispieť k lepšiemu objasneniu priestupkov. Ďalšie fotopasce má mesto v pláne dokúpiť podľa potreby.

 

Autor: (tasr, čor)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Slováci recyklujú málo, zmeniť to má nový vzdelávací projekt
Slováci často nevedia, ako zužitkovať odpady či doceniť druhotné suroviny.
viac
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
10.09.2020
Radnica riešila v auguste 140 pripomienok od občanov
Nitrianska radnica riešila v priebehu augusta 140 pripomienok od občanov. Vo väčšine prípadov sa týkali čistoty, životného prostredia či komunikácií.
viac
10.12.2020
Z mestských lokalít odstránili vyše 200 ton nelegálneho odpadu
Mesto Liptovský Mikuláš dalo odstrániť 204 ton nezákonne umiestneného odpadu z lokality Hlboké, Priemyselnej, Vrbickej ulice a štrkopieskov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %