Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
12.11.2019 09:10

Proti medveďom bojujú aj osvetou


Ilustračná snímka. Zdroj: iStockphoto


V Trnavej Hore (okres Žiar nad Hronom) sa rozhodli bojovať proti medveďom aj osvetou. V pondelok tu organizujú edukačné podujatie s názvom Ako byť v bezpečí na území s výskytom medveďov.


Ochranár a publicista Jaroslav Slašťan obyvateľom porozpráva o výskyte a druhoch medveďa, ale poradí im tiež, ako sa správať pri strete s medveďom.       

Podujatie v Trnavej Hore nie je náhodné. Ešte v máji tunajšia samospráva vyzývala obyvateľov k ostražitosti, keďže zaznamenala viacero informácií o stretnutiach ľudí s lesnou zverou - diviakom, líškou, ale aj medvedicou s mláďatami, a to v okrajových častiach, ako aj v strede obce.       

Riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy Peter Farbiak potvrdil, že výskyt medveďa v intraviláne Trnavej Hory bol tento rok jedným z piatich hlásení, ktoré správa tento rok evidovala. Okrem Trnavej Hory bol výskyt medveďa hlásený aj v obciach Svätý Anton, Kremnické Bane či Žibritov. Hlásený bol aj úhyn medveďa na rýchlostnej ceste R1 medzi Budčou a Hronskou Dúbravou.       

Aj napriek týmto hláseniam však podľa Farbiaka nie je situácia v dotknutom území kritická. "Myslím si, že na rozdiel od iných lokalít na Slovensku u nás tento problém nie je až taký vypuklý," uviedol pre TASR.       

Správa podľa jeho slov nemá presné čísla o tom, koľko jedincov sa na jej území nachádza a či je šelma premnožená. V súčasnosti však podľa jeho slov prebieha odoberanie vzoriek trusu, ktoré má viesť k sčítaniu medveďov na danom území.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2018
V katastri Bojníc zaznamenali poľovníci zvýšený výskyt medveďa hnedého
Poľovníci zaznamenali v uplynulých dňoch v katastri Bojníc zvýšený výskyt medveďa hnedého. Upozornilo na to v utorok mesto na svojej internetovej stránke.
viac
04.09.2018
Obec má územný plán, dala tak definitívne "nie" výstavbe MVE
Samospráva v obci Trnavá Hora dala definitívne "nie" výstavbe malej vodnej elektrárne (MVE) na toku Hrona. Poslanci na uplynulom rokovaní obecného zastupiteľstva schválili územný plán obce a všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa vyhlasujú záväzné časti územného plánu bez rezervovania územia
viac
21.06.2019
Zber kuchynského odpadu z domácností v Trnavej Hore
Od 6. mája je v našej obci Trnavá Hora zavedený zber kuchynského odpadu z domácností. Stali sme sa tak jednou z pomedzi prvých obcí na Slovensku, ktorá sa do tohto pilotného projektu zapojila.
viac
08.04.2020
Na Počúvadle monitorujú ochranári výskyt bobrov
Na jazere Počúvadlo neďaleko Banskej Štiavnice monitorujú ochranári výskyt bobrov. Riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy Peter Farbiak priblížil, že na Počúvadlo prišli tieto zákonom chránené živočíchy pravdepodobne po potoku Sikenica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %