Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.05.2016 12:17

Proti výstavbe náhradných bytov v Ružinove spustili petíciu


Ilustračná snímka zdroj: uzemneplany.sk


V bratislavskom Ružinove spustili petíciu proti výstavbe náhradných nájomných bytov na Astronomickej ulici, ktoré tu aj na Čmelíkovej ulici chce postaviť hlavné mesto.


Obyvatelia v petícii žiadajú zastavenie či zrušenie vyhláseného verejného obstarávania, vytvorenie stabilizovaného územia na Astronomickej a vyhlásenie stavebnej uzávery na tomto území do právoplatnosti prijatia navrhovanej zmeny územného plánu. Potvrdil to jeden z iniciátorov petície, ružinovský miestny poslanec Martin Patoprstý.      

Podľa jeho slov sa pod petíciu podpísalo približne 2000 ľudí. Zámer výstavby náhradných nájomných bytov podľa Ružinovčanov architektonicky a esteticky naruší prostredie. "Navrhovaná deväťpodlažná zástavba zatieni štvorpodlažnú susednú bytovú zástavbu a výrazne zhorší kvalitu bývania z dôvodu blízkosti, nedostatku svetla a priameho pohľadu do bytov. Aj byty na Ružinovskej 1 stratia priame osvetlenie," argumentujú obyvatelia v petícii.      

Obslužná doprava novej zástavby zo severu navrhovaného objektu podľa nich vnesie prašnosť priamo do bytov susednej bytovky. Upozorňujú tiež, že výstavbe plánovanej podzemnej garáže by museli ustúpiť existujúce zdravé stromy. "To by negatívne ovplyvnilo mikroklímu a zvýšilo tiež hluk z električkovej trate v obytnej zóne," vysvetľujú. Zahusťovanie výstavby v okrajových častiach mestskej časti Ružinov je podľa ich slov proti konceptu obytných zón.      

Petičný výbor chce pod petíciu vyzbierať aspoň 3000 podpisov, aby sa nasledovnými námietkami zaoberalo mestské zastupiteľstvo.      

S výstavbou náhradných nájomných bytov nesúhlasí v lokalitách Čmelíková a Astronomická ani mestská časť Ružinov. Podľa samosprávy ide v tomto prípade o zelené plochy, ktoré v Bratislave ubúdajú. Ružinov hlavnému mestu navrhuje iný pozemok, a to na Borodáčovej ulici. Ako príklad vhodnejších miest na výstavbu uvádza aj Bazovú či Vietnamskú ulicu.      

Verejné stretnutie zástupcov hlavného mesta s Ružinovčanmi, na ktorom sa má prerokovať práve výstavba náhradných bytov, sa bude konať 11. mája o 17.00 h v Miestnom úrade v Ružinove.      

Hlavné mesto musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov, inak im bude musieť preplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Táto suma môže dosiahnuť až štyri milióny eur ročne.      

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že tento problém sa netýka len hlavného mesta, ale všetkých bratislavských mestských častí. "Konečne si musíme uvedomiť, že Bratislava je jedno mesto a tento problém sa týka všetkých. Občania bývajúci v reštituovaných bytoch sú predsa tiež Bratislavčania a mesto je zodpovedné za to, aby ich situáciu riešilo," skonštatoval Nesrovnal.       

Mesto už spustilo verejné obstarávania na výstavbu náhradných nájomných bytov na svojich pozemkoch v rôznych častiach Bratislavy. V súčasnosti sú v procese obstarávania napríklad výstavby bytov dve lokality v mestskej časti Dúbravka. Prvá lokalita je Pri kríži, v rámci ktorej by výstavba mala obsiahnuť 68 náhradných nájomných bytov. Druhá lokalita je Na vrátkach, tu výstavba pokryje 116 náhradných nájomných bytov. V prípade lokalít v Ružinove plánuje mesto postaviť viac ako 100 bytov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2016
V Žiline deložovali neplatičov a neprispôsobivých ľudí
Mesto plánuje v dohľadnej dobe zbúrať ďalších šesť domov, ktoré obývajú neprispôsobiví ľudia a užívajú mestský majetok bez právneho titulu.
viac
28.09.2016
Ružinov ušetril v elektronických aukciách, opraví tak ďalšiu cestu
Bratislavskému Ružinovu sa pri tohtoročných elektronických aukciách na kompletné rekonštrukcie chodníkov a ciest podarilo ušetriť viac ako 90 000 eur.
viac
18.12.2020
Bratislava zakáže od 1. januára 2021 na svojom území hazard
Bratislava zakáže od 1. januára 2021 umiestnenie herní a kasín na svojom území. V budúcnosti, po vypršaní licencií, sa tak už nebudú môcť nachádzať v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod a služby, budovách pre kultúru a na verejnú zábavu, či v bytových domoch.
viac
28.09.2023
Mesto pripravuje výstavbu nájomných bytov, prvým krokom je prieskum
Liptovskomikulášska radnica spustila prieskum zameraný na nájomné bývanie. Výsledky ukážu, o aký typ bývania majú obyvatelia záujem. Ešte v tomto roku vyberú vhodné miesto pre výstavbu. V súčasnosti diskutujú najmä o Palúdzke a o lokalite Pod Stráňami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %