Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.04.2020 09:20

Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa


Snímka zdroj: (žsk).


Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.


Slanický ostrov v správe Oravskej galérie prechádza prvou veľkou obnovou. Doteraz sa na ňom realizovala len bežná údržba. Najskôr sa celý presvetlil a vyčistil za pomoci študentov SOŠ Lesníckej v Tvrdošíne, ktorí v rámci výcviku pomáhali s odbornými prácami. V kostole Povýšenia svätého Kríža sa nachádza nová 3D vizualizácia pôvodného oltára, ktorú je možné vidieť na obrazovke, prípadne po zosnímaní QR kódu. V týchto dňoch sa rozbehli stavebné úpravy, ktoré boli prerušené počas zimného obdobia.

,,Podarilo sa nám získať dotáciu z Úradu vlády SR na revitalizáciu spevnených plôch. S prácami sa začalo ešte v novembri. Verím, že sa nám podarí vytvoriť príjemné prostredie na trávenie voľného času pre turistov aj obyvateľom kraja. Zrekonštruované plochy a chodníky by mali zvýšiť komfort a bezpečnosť návštevníkov a tým zlepšiť kvalitu poskytovaných služieb,” povedala županka Erika Jurinová. Rekonštrukcia sa týka najmä hlavných komunikačných ťahov - spevnené plochy sú nasmerované od dvoch mól smerom ku kostolu.

Práce by podľa zmluvy mali byť ukončené v júni, avšak vzhľadom na ich napredovanie sa očakáva ukončenie ešte v predtermíne.

Na revitalizáciu získala Žilinská župa dotáciu vo výške 40 000 eur. Ďalších takmer deväť tisíc dofinancuje ŽSK. (Cena diela je 48 714,40 eur.)

Hlavná sezóna na ostrove začína tradične v máji a končí v závere septembra. ,,V rámci postupného uvoľňovania opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu, ktoré predstavila vláda dnes predpokladáme, že Slanický ostrov umenia by mohol byť ako turistická atrakcia v exteriéri návštevníkom sprístupnený už v druhej fáze uvoľňovania opatrení,” doplnil riaditeľ kultúry ŽSK Martin Hromada. Hygienické opatrenia ostanú v platnosti.

Slanický ostrov umenia je pozostatok zaplavenej obce Slanica, ktorá navždy zmizla pod hladinou Oravskej priehrady ešte v roku 1953. Z obce sa zachovalo iba jej návršie so zachovalým barokovým kostolom Povýšenia svätého Kríža a kalváriou. Dnes patrí Slanický ostrov medzi obľúbené turistické destinácie. Turistov naň dovezie loď z prístavu. Na ostrove sú lokalizované stále expozície tradičného ľudového umenia zo zbierok Oravskej galérie. Vlani ho navštívilo približne 54-tisíc ľudí.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa kancelárie predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2017
Oravská galéria zaháji 44. sezónu na Slanickom ostrove umenia
Ostrov opradený príbehmi a zaujímavosťami otvára svoje expozície. Dopraví Vás tam loď OG SLANICA, ktorá začína tohtoročnú plavebnú sezónu v sobotu 13. mája.
viac
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
30.04.2022
Otvorenie 49. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia
Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám už 49. sezónu ponúka nezabudnuteľnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade a prehliadku expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
25.04.2024
Otvorenie 51. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia
Prvého mája 2024 sa začne nová sezóna na Slanickom ostrove umenia. Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám aj tento rok ponúka jedinečnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %