Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.12.2021 09:30

Prvá etapa sanačných prác v areáli Chemko Strážske je ukončená


Snímka zdroj: (MV SR).


Necelý mesiac od nástupu Záchrannej brigády HaZZ v Humennom a Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Jasove, boli sudy s obsahom PCB látok a vedľajších produktov tvorených destilačnými zvyškami z výroby PCB z lokality „Ošipáreň“ odstránené a uložené v certifikovaných ADR kontajneroch.


Nebezpečnými látkami v tuhom aj kvapalnom skupenstve bolo celkovo naplnených 15 kontajnerov, pričom každý z nich dokázal poňať až 10 ton tohto odpadu. Kontajnery boli následne bezpečne uložené na dočasnom úložisku, kým nebude ich obsah definitívne zlikvidovaný.

„Ukončením prvej etapy sanačných prác v Chemko Strážske sme výrazne znížili ohrozenie, ktoré nebezpečný odpad predstavoval pre obyvateľov východného Slovenska, rovnako ako záťaž na životné prostredie. Poďakovanie patrí najmä samotným vykonávateľom týchto mimoriadne náročných prác – príslušníkom Záchrannej brigády HaZZ v Humennom a pracovníkom Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Jasove. Rezort vnútra opäť ukázal, že jeho zložky sú schopné perfektnej a efektívnej kooperácie. Všetkým, ktorí na tomto projekte pracovali od prípravných prác až doposiaľ, úprimne ďakujem,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

Podľa slov veliteľa Záchrannej brigády HaZZ v Humennom plk. Mariána Pouchana je za rýchlym odstránením nebezpečných látok uložených v lokalite „Ošipáreň“ enormné pracovné nasadenie príslušníkov HaZZ: „Hasiči pracovali vo veľmi vysokom tempe, napriek tomu, že vykonávané práce boli nielen fyzicky vyčerpávajúce, ale aj nebezpečné. Pre neprehľadnosť v tom, aké látky sa v jednotlivých sudoch nachádzajú, boli príslušníci neraz vystavení vysokým koncentráciám kyseliny chlorovodíkovej a iným škodlivým a nebezpečným látkam.“

Počas celých sanačných prác zameraných na likvidáciu environmentálnej záťaže v lokalite ošipáreň boli pracovníci KCHL CO v Jasove odborným dozorom zameraným na správnu a bezpečnú manipuláciu s nebezpečnými látkami. Odber vzoriek s ich následnou analýzou prebiehal priamo v teréne, na základe toho bolo možné roztriediť a následne uskladniť nebezpečný odpad do jednotlivých ADR kontajnerov. Celkovo bolo odobraných 60 vzoriek, ktoré budú podrobené ďalším analýzam.

Hasiči v súčasnosti upravujú vonkajší terén – prístupovú cestu a okolie Ošipárne do pôvodného stavu. Nasledovať bude kompletné uzavretie celého objektu Ošipárne. Po ukončení sanačných prác čaká zasahujúcich príslušníkov Záchrannej brigády HaZZ v Humennom a pracovníkov KCHL CO v Jasove opätovná zdravotná prehliadka vzhľadom na to, že prichádzali do kontaktu s nebezpečnými látkami.

 

Autor: (MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2021
Prvú fázu obnovy námestia pred železničnou stanicou ukončili
Prvú fázu obnovy námestia pred železničnou stanicou vo Zvolene ukončili, zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) sa od nového týždňa vracajú na pôvodné miesto. Iinformoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.
viac
19.02.2021
Tornaľa plánuje zrekonštruovať Hlavné námestie
Rekonštrukcia Hlavného námestia je jeden z hlavných investičných zámerov, ktoré počas nasledujúcich rokov plánuje samospráva Tornale v Revúckom okrese.
viac
13.05.2021
Levoča pokračuje v rekonštrukcii Námestia Majstra Pavla
Slávnostným poklepaním základného kameňa stavby v stredu (12. 5.) v popoludňajších hodinách spustilo mesto Levoča druhú etapu prestavby Námestia Majstra Pavla.
viac
23.08.2021
Stanovisko ministerstva vnútra k sanačným prácam v Chemku Strážske
Problematika environmentálnej záťaže spojenej s prítomnosťou PCB látok v Chemko Strážske a jeho okolí bola vyše 30 rokov neriešená a ignorovaná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %