Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.05.2018 10:00

Prváci na juhu SR majú do slovenskej školy cestovať 45 minút, rodičia sú proti


Leták, ktorý vhadzovali rodičia do schránok v dotknutých obciach.


Rodičia z Rohoviec a okolitých obcí na južnom Slovensku, ktorí by svoje deti chceli poslať do škôl s vyučovacím jazykom slovenským, narážajú na problém. V neďalekom Šamoríne neprijímajú deti z okolia a úrady im odporúčajú prihlásiť deti do školy v Gabčíkove, kam cesta trvá asi trištvrte hodinu.


 Rodičia z Rohoviec, Trnávky, Báču, Blatnej na Ostrove, Kyselice, Macova a Horného Baru vidia riešenie v otvorení slovenských tried v priestoroch školy s vyučovacím jazykom maďarským v Rohovciach, s čím však obec nesúhlasí.       

O tom, že napriek dlhoročným plánom slovenská škola v Rohovciach nebude, sa rodičia dozvedeli vo februári. "Zo strany poslancov zastupiteľstva, ale aj riaditeľky školy sa dozvedáme, že v škole nie je priestor, nie sú slovenské deti, ktoré by do školy chodili, a nie sú financie," povedala na stredajšej tlačovej konferencii Lenka Žárová. Zastupuje rodičov z dotknutých obcí, ktorí pre svoje deti hľadajú slovenskú školu.       

Podľa rodičov argumenty obce nie sú správne. Ich prieskum ukázal, že o slovenskú školu v Rohovicach by malo záujem 12 budúcoročných prvákov. Ďalší žiaci by finančne pomohli škole, na ktorú musí momentálne obec prispievať zo svojho rozpočtu. Problémom podľa rodičov nie sú ani priestory - školu navštevuje 89 žiakov, kapacita je však takmer trojnásobná. "Ide o neochotu poslancov otvoriť túto školu," zhodnotila Žárová.       

Poslať deti do školy v Gabčíkove nie je pre rodičov riešenie. "Deti by mali podľa predstáv poslancov a starostov cestovať autobusom trištvrte hodinu tam, trištvrte hodinu naspäť. Navyše nejde o školský autobus, ale upravenú linku, ktorou môžu cestovať aj iní ľudia," podotkla Žárová s tým, že pre šesťročné deti takéto cestovanie nie je prijateľné. Voziť deti predstavuje pre väčšinu rodičov veľkú záťaž, keďže Gabčíkovo je opačným smerom ako Bratislava, v ktorej časť z nich pracuje.       

"Starousadlíci sa boja toho, že ak sa náhodou otvorí slovenská škola, maďarská škola sa bude musieť zatvoriť," myslí si Žárová. Zdôrazňuje, že cieľom rodičov nie je zrušiť školy s vyučovacím jazykom maďarským. Podľa nich slovenské triedy maďarským školám pomôžu, keďže viacero z nich je v tomto regióne je kapacitne poddimenzovaných. Výhodu rodičia vidia aj v tom, že deti budú vyrastať spolu - v zmiešanom slovensko-maďarskom prostredí, ktoré je pre Žitný ostrov charakteristické.       

Rodičia sa snažili komunikovať so zastupiteľstvom v Rohovciach, podľa ich slov však nevidia ochotu vyjsť im v ústrety. Oslovili aj sekciu regionálneho školstva na ministerstve školstva, ktoré im prisľúbilo oficiálne odpovede, ktoré podporujú ich argumenty, a zavolalo si starostu Rohoviec Eugena Horvátha. Rodičia spísali aj petíciu, ktorou sa má obecné zastupiteľstvo v Rohovciach zaoberať budúci utorok (29. mája). Ak na ňom nedostanú uspokojivé odpovede, chcú podať podnet na Krajský školský úrad v Trnave.      

"Problém vzdelávania detí v materinskom a štátnom jazyku je v poslednej dobe na Slovensku čoraz vypuklejší. Problém spočíva v tom, že tieto práva sú stanovené v zákonnej úprave, ale v praxi ich zabezpečujú zriaďovateľa škôl, teda mestá a obce," povedala po stredajšom rokovaní vlády ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Pripomenula, že ide o zodpovednosť zriaďovateľov, konkrétne starostov obcí a primátorov miest, aby otvárali také triedy v škole, aby boli uspokojené všetky nároky detí a rodičov.       

Lubyová pripomenula, že v tejto súvislosti rezort školstva nemá priamu kompetenciu konať a nemá ani priamu kompetenciu nejakou sankciou zriaďovateľa prinútiť k tomu, aby to urobil. "Budeme musieť zrejme pristúpiť aj k nejakej zákonnej úprave. Pracujeme na takej forme legislatívy, že by bola povinnosť otvoriť takúto triedu v prípade, že v danej obci o to požiada minimálne desať zákonných zástupcov alebo rodičov detí," dodala šéfka rezortu školstva.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2019
Samospráva rozdá prvákom 400 balíčkov so školskými potrebami
Do základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica nastúpi v septembri 323 prvákov, čo je o 20 viac ako v minulom školskom roku. Aj v tomto roku dostanú prváčikovia od mesta darček v podobe balíčka so základnými školskými potrebami.
viac
13.06.2020
Bezplatné letné IT tábory pre deti II. stupňa ZŠ
Počas prázdnin sa deti môžu stať konštruktérmi robotov, ale aj výskumníkmi počasia pri dobrovoľnom rozvíjaní zručností v informatike, fyzike či chémií v rámci bezplatných letných táborov realizovaných z národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.
viac
16.10.2020
TSK podpísal memorandum o spolupráci s Včelárskym ekologickým spolkom Slovenska
Podpora environmentálnej výchovy, zlepšovanie stavu životného prostredia na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a spoločná realizácia projektov je hlavným cieľom memoranda o spolupráci medzi TSK a Včelárskym ekologickým spolkom Slovenska.
viac
01.03.2022
Žilina prebuduje bývalú ZŠ, pribudne vyše 130 miest pre škôlkarov
Mesto Žilina prestavia bývalú základnú školu (ZŠ) na Hollého ulici a upraví ju pre potreby elokovaného pracoviska materskej školy (MŠ) Andreja Kmeťa. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka si prestavba vyžiada takmer 600 000 eur a navýši kapacitu o šesť plnohodnotných tried pre viac ako 130 detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %