Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.05.2022 09:30

Prvé polopodzemné kontajnery osadia v Radvani i na Pršianskej terase


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto pod Urpínom prichádza s pilotným projektom polopodzemných kontajnerov v niektorých mestských častiach. Prvé z nich by mala osadiť zmluvná spoločnosť v lokalite Radvaň, Kráľová a Pršianska terasa na prelome leta a jesene tohto roka.


„Pôjde o 171 kusov kontajnerov, ktoré budú umiestnené na 23 stojiskách. Po ich osadení by sa mal zlepšiť aktuálny stav aj estetický vzhľad. Zároveň očakávame zmiernenie problémov s hlodavcami, zápachom i neporiadkom. Náklady súvisiace so zavedením nového systému zberu odpadu sú zahrnuté v cene za jeho vývoz,“ uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Podľa nej výber lokalít pre prvé polopodzemné kontajnery ovplyvnili i limitujúce podmienky existujúcej infraštruktúry. „Konečne sa naše dlhodobé plány stávajú realitou. Zvýši sa efektivita zberu odpadu, pretože nádoby disponujú väčšou kapacitou a sú vybavené senzormi naplnenia,“ reagoval primátor Ján Nosko.

Polopodzemné kontajnery sú určené na zber zmesového komunálneho odpadu, papiera, plastov, skla, kovov, ale aj biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Jeden kontajner nahradí zberovou kapacitou šesť bežných, zaberá menšiu plochu, dochádza v ňom k vyššiemu zhutneniu odpadu a umiestnením pod zemou sa znižuje intenzita jeho biologického rozkladu spojeného so zápachom.

„Zber odpadu z kontajnerov je zabezpečovaný špecializovaným vozidlom s hydraulickou rukou. Kontajnery sa vyprázdňujú zospodu, vďaka čomu ostáva vhadzovací otvor čistý. Ich hĺbka znemožňuje opätovné vyhadzovanie odpadu, a tak v okolí nevzniká neporiadok,“ doplnil Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev magistrátu.

Súčasných 46 stojísk nádob na zber odpadu v časti Radvaň, Kráľová a Pršianska terasa nahradí po novom 23 stojísk polopodzemných kontajnerov. Tým dôjde k zlúčeniu miest zberu zmesového odpadu s miestami triedeného zberu plastov, papiera, skla, kovov a biologicky rozložiteľných odpadov v súlade s legislatívnou požiadavkou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2018
V mestských častiach vzniknú ďalšie parkovacie plochy
Tak ako vo všetkých krajských mestách na Slovensku, deficit parkovacích miest je viditeľný aj v Banskej Bystrici. Vedenie mesta sa preto venuje parkovacej politike systematicky od roku 2015.
viac
08.01.2020
V B. Bystrici by v tomto roku malo pribudnúť 160 polopodzemných kontajnerov
Zber vianočných stromčekov od nádob na zber komunálneho odpadu sa v Banskej Bystrici začal už 6. januára a až do 9. februára sa budú zbierať raz týždenne. Od 10. februára priebežne podľa potreby.
viac
11.11.2022
V meste pribudne prvých 23 stojísk s polopodzemnými kontajnermi
V Banskej Bystrici sa začalo s výstavbou prvých stojísk s polopodzemnými kontajnermi na území mesta.
viac
27.12.2022
V meste pribudlo prvých sedem stojísk s polopodzemnými kontajnermi
Na banskobystrickom sídlisku Radvaň pribudlo prvých sedem stojísk s 39 polopodzemnými kontajnermi. Umiestnené sú na Radvanskej, Poľnej a Sládkovičovej ulici, s budovaním ďalších sa začne na jar budúceho roka. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %