Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.10.2022 02:15

Prvý krok reformy dlhodobej starostlivosti je v stabilizácii personálu


Oz Komora opatrovateliek Slovenska - logo


Oz Komora opatrovateliek Slovenska privítala informáciu, že do systému sociálnych služieb chce MPSVaR investovať viac ako 192 miliónov eur. Problém však podľa KOS spočíva najmä v personále zariadení sociálnych služieb, ktorého je už teraz nedostatok a pracuje za veľmi nízke mzdy.


Podľa KOS by malo MPSVaR najprv uskutočniť reformu dlhodobej starostlivosti, ktorá spočíva v zmene systému financovania. Nová aktivita MPSVaR ide podľa KOS v "starých koľajách" a nemení systém poskytnutia príspevku priamo na prijímateľa, ale ide investovať do nových zariadení, v ktorých ale nebude mať kto prijímateľov opatrovať. Zariadenia majú podľa KOS už teraz akútny nedostatok spersonálu.

Dana Grafiková: "Vláda sa v Programovom vyhlásení vlády zaviazala v prvom rade uskutočniť reformu dlhodobej starostlivosti, ktorá spočíva v presmerovaní príspevku priamo na prijímateľov. Táto reforma má umožniť prijímateľom právo slobodného výberu o mieste a forme sociálnej služby a poskytnúť jej na to finančné prostriedky podľa stupňa odkázanosti. Ľudskou rečou - financie dostanú odkázaní ľudia. Stavba nových zariadení na úkor zafinancovania reformy ukotvenej v Programovom vyhlásení vlády a personálneho zabezpečenia nie je správna a vypomstí sa nám už v krátkej budúcnosti. Situácia bude rovnako problematická ako v zdravotníctve. Na sociálne služby budú mať iba najbohatší a tým ostatným zostanú "možno" nové zariadenia, v ktorých sa nebude mať kto starať. Zmena systému má podporiť zotrvanie odkázaných prijímateľov v domácom prostredí, kde je to im prirodzenejšie a pre systém aj lacnejšie. Výstavba nových zariadení, bez poznania skutočných požiadaviek prijímateľov na zotrvanie v domácom prostredí ale najmä finančnej stabilizácie personálu je znovu krok úplne mimo. Skúsenosti napríklad z Čiech nám ukázali, že po zavedení príspevku priamo prijímateľom zostalo viacako 2/3 týchto ľudí v domácej starostlivosti."

Autor: ts-KOS, Dana Grafiková, predsedníčka


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2018
Spustili sme 6. ročník súťaže pre základné školy Hovorme o jedle
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) spustila 6. ročník týždňa Hovorme o jedle. Žiaci základných škôl (ZŠ) budú v tomto týždni až do piatka 19. októbra počas vyučovania hovoriť, kresliť, písať a fotografovať na tému jedlo, výživa a význam potravín.
viac
22.12.2020
Petržalka chráni zdravé stromy bezpečnostnými väzbami
Mestská časť Bratislava-Petržalka má za cieľ zabezpečiť prevádzkovú bezpečnosť stromov v areáloch materských a základných škôl. Na 16-tich vybraných drevinách z preventívnych dôvodov pristúpilo oddelenie životného prostredia k osadeniu dynamických bezpečnostných väzieb.
viac
02.03.2021
Odmietame vývoj, v ktorom sa slovenský vidiek postupne stáva skanzenom!
Slovenská lesnícka komora so znepokojením pozoruje sociálne dopady uplatňovania novely zákona o ochrane prírody a krajiny na vidiecke obyvateľstvo najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska.
viac
03.09.2022
Zariadenia sociálnych služieb môžu mať vážny problém s personálom
Občianske združenie Komora opatrovateliek Slovenska upozorňuje, že od septembra bude pokračovať odliv pracovníkov, najmä opatrovateliek zo ZSS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %