Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.11.2022 09:30

PSK buduje za Nižným Slavkovom nový most za viac ako milión eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Nad potokom Kanišov za obcou Nižný Slavkov stavia Prešovský samosprávny kraj (PSK) prostredníctvom Správy a údržby ciest (SÚC) PSK nový most, ktorý nahradí pôvodný vyše 70-ročný.


Stavebné práce na ceste tretej triedy sa začali v júli 2022 a mali by potrvať do mája nasledujúceho roka. Na investičnú akciu vyčlenil PSK z vlastných zdrojov 1,04 milióna eur. Informovala o tom jeho hovorkyňa Daša Jeleňová.

"Starý, vyše 70-ročný most, si vzhľadom na svoj vek, nevyhovujúce parametre a veľmi zlý stavebno-technický stav hodnotený stupňom šesť už naozaj zaslúžil opravu alebo, lepšie povedané, náhradu. Výstavbou nového obyvateľom Nižného Slavkova a okolitých obcí jednoznačne zlepšíme podmienky cestnej dopravy. Most zároveň predstavuje významné dopravné spojenie okresov Sabinov a Levoča," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Na stavbe s dĺžkou premostenia 20,55 metra a šírkou ôsmich metrov sa počas uplynulých týždňov vykonala demolácia pôvodného telesa, odkopanie prechodových oblastí a časti spodnej stavby mosta. Vyhotovili sa základy podkladových betónov a mikropilót a taktiež železobetónové opory. Ložiskové bloky sa obetónovali a osadili prefabrikované nosníky.

"V najbližšom období v závislosti od klimatických podmienok, ktoré sú nateraz priaznivé, budú na objekte pokračovať ďalšie práce," priblížil riaditeľ SÚC PSK Marcel Horváth.

Počas realizácie stavebných prác je cestná premávka v danom úseku za Nižným Slavkovom vedená cez dočasné premostenie, ktoré je súbežne zriadené popri rekonštruovanom mostnom objekte.

Aktuálne SÚC PSK na území kraja realizuje aj ďalšie stavebné akcie zamerané na obnovu mostných objektov. Konkrétne sa opravuje most v obci Radvaň nad Laborcom, vo Vyšných Repašoch, v Jarovniciach nad potokom Malá Svinka i pred Krivanami. Taktiež sa rekonštruuje mostné teleso ponad rieku Poprad pred Spišskou Teplicou, v Tatranskej Kotline-Lendaku, v Liptovskej Tepličke či v Huncovciach. Obnovou prechádzajú aj mosty za Veľkou Frankovou, v Nižnom Hrušove, Raslaviciach, cez Jalovský potok pri odbočke do Jalovej a na Solivarskej ulici v Prešove.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2021
Prešovský kraj preinvestoval vo Veľkom Šariši vyše jeden milión eur
Vo Veľkom Šariši už majú dokončenú rekonštrukciu jediného mosta pre motoristov, ktorý spája oba brehy Torysy. Hotové sú už aj práce smerom na Medzany i Kanaš i na svetelnej križovatke. Prešovský samosprávny kraj tu preinvestoval celkovo 1,13 miliónov eur.
viac
11.06.2022
Most v obci Jezersko sa rekonštruuje. PSK tu preinvestuje 200-tisíc eur
Prešovský samosprávny kraj aktuálne realizuje v rámci Kežmarského okresu viacero investičných akcií. Jednou z nich je aj rekonštrukcia 48-ročného mosta v obci Jezersko. Na opravu jeho zlého stavebno-technického stavu z vlastného rozpočtu preinvestuje takmer 200-tisíc eur.
viac
19.04.2023
Do obnovy mosta v Nižnom Hrušove kraj investuje takmer 285 000 eur
Takmer 285 000 eur investuje Prešovský samosprávny kraj (PSK) do obnovy mosta v Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou. Komplexnú obnovu si vynútil zlý stavebno-technický stav objektu, ktorý bol hodnotený v šiestom zo siedmich stupňov. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
23.08.2023
Kraj vybudoval v Nižnom Slavkove most za viac ako milión eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) vybudoval v Nižnom Slavkove v okrese Sabinov most za 1,05 milióna eur. Nahradil pôvodný 72-ročný mostný objekt, ktorý bol v zlom technickom stave. Výstavbu kraj financoval z vlastných zdrojov. Kraj o tom informuje na svojej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %