Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
16.05.2024 01:10

PSK potvrdil memorandom spoluprácu so Zakarpatskou oblasťou


Snímka z podpisu memoranda o spolupráci medzi prešovskou krajskou samosprávou a Zakarpatskou oblastnou radou (ZOR).


Prešovský samosprávny kraj a Zakarpatská oblasť Ukrajiny pripravujú spoločné Európske zoskupenie územnej spolupráce SK-UA EZÚS.


Jeho cieľom má byť podpora rozvoja oboch území, vzájomná spolupráca v humanitárnej, vzdelávacej či zdravotníckej oblasti a zefektívnenie čerpania eurofondov. Posilnenie slovensko-ukrajinských bilaterálnych vzťahov deklarovali obe strany nedávnym podpisom spoločného memoranda v Kyjeve.

Kyjev sa stal vo štvrtok 9. mája miestom podpisu memoranda o spolupráci medzi prešovskou krajskou samosprávou a Zakarpatskou oblastnou radou (ZOR). Partnerské regióny sa ním zaviazali skvalitniť a zintenzívniť vzájomné vzťahy a pripravovať spoločné projekty pre povojnovú obnovu či rozvoj území. Memorandum na Ukrajine podpísali predseda ZOR Roman Saray a podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Jozef Kanuščák. Zároveň tak potvrdili vstup oboch regiónov do spoločne pripravovaného Európskeho zoskupenia územnej spolupráce SK-UA EZÚS.

Memorandum nadviazalo na dohodu, ktorú zástupcovia PSK a ZOR spečatili ešte v máji minulého roka. Dokumentom sa vtedy uzniesli vytvoriť spoločnú platformu – EZÚS, ktorý má okrem iného priniesť skvalitnenie podmienok cezhraničnej spolupráce v Programe Interreg VI-A NEXT Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina, ako aj v programoch Interreg Danube Transnational programme či Interreg Europe/Central Europe.

Zmluvné strany sa dohodli podporovať rozvoj vzájomnej spolupráce hneď vo viacerých oblastiach od vzdelávacej cez sociálnu po ekologickú. V rámci EZÚS má byť ich prvou prioritou vypracovanie Stratégie integrovaného rozvoja cezhraničného regiónu. Stratégia má slúžiť ako podklad pre identifikáciu potrebných aktivít a zdrojov ich financovania v slovensko-ukrajinskom pohraničí.

Partneri chcú taktiež participovať na spoločných projektoch určených na obnovu logistiky, infraštruktúry, ale i cestného a hraničného prepojenia na Zakarpatskú oblasť, vrátane rozvoja cestovného ruchu. Zároveň sa zamerajú na výmenu informácií, poznatkov a skúseností medzi orgánmi miestnej a regionálnej samosprávy i ekonomickými či sociálnymi subjektmi z oboch regiónov.

Slovensko-ukrajinská spolupráca sa črtá aj v ďalších sférach, akými sú ochrana zdravia a životného prostredia či rozvoj obchodných kontaktov. Zo strany PSK aktuálna ostáva naďalej  pomoc utečencom  a humanitárna pomoc.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.02.2017
Prešov ako centrum kreatívneho priemyslu
Mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj budú spolupracovať pri príprave regionálneho Kreatívneho centra. Podpisom Memoranda o spolupráci to v utorok (21. 2.) potvrdili primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a predseda VÚC Peter Chudík.
viac
20.07.2018
Združená investícia odbremení centrum mesta
Prešovský samosprávny kraj spolu s mestom Stará Ľubovňa vstupuje do výstavby juhovýchodného obchvatu. Investícia za 2,3 milióna eur má výrazným spôsobom odľahčiť dopravné zaťaženie v centre mesta a zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.
viac
25.09.2021
Nadácia PSK pre podporu rodiny pomohla 26 rodinám v núdzi
Nadácia PSK pre podporu rodiny rozdeľovala ďalšie financie. Celkovo 26 rodinám z ôsmich okresov pomohla sumou vo výške viac ako 15-tisíc eur.
viac
04.04.2023
PSK a Zakarpatská oblastná rada chcú zintenzívniť spoluprácu
Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Zakarpatská oblastná rada so sídlom v Užhorode chcú zintenzívniť spoluprácu na slovensko-ukrajinskom pohraničí a pripravovať konkrétne projekty na povojnovú obnovu i rozvoj území.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %