Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.05.2021 07:45

PSK zmodernizuje vďaka eurofondom ďalšie úseky ciest


Opravy sa dočká aj cesta Bijacovce - Brezovica. Snímka zdroj: (PSK).


Poplátané cesty pod Tatrami a v okrese Levoča a Kežmarok nahradí nový koberec. Prešovský samosprávny kraj pokračuje po zimnej údržbe v rekonštrukciách ciest.


Modernizácia ciest v Prešovskom kraji pokračuje. Novú vozovku dostanú tri úseky, a to Bijacovce – Brezovica, Spišský Štvrtok – Kežmarok a práce budú pokračovať aj na úseku Poprad – Starý Smokovec I. etapou. Projekty sa zrealizujú s pomocou Integrovaného regionálneho operačného programu 2014-2020 (IROP).

Za 300 kalendárnych dní má byť hotový takmer 4 km úsek cesty III. triedy Bijacovce – Brezovica. Práce budú zahŕňať kompletnú výmenu vozovky, sanáciu odvodnenia, výstavbu nového priepustu, doplnenie bezpečnostných zariadení, zvodidiel a smerových stĺpikov.

„Teší ma, že sa konečne môžeme pustiť do modernizácie tejto dôležitej tepny, ktorá spája Lipany a Spišské Podhradie. Je to totiž asi jedna z najhorších ciest v Prešovskom kraji. Verím, že s podporou eurofondov sa nám podarí́ zmodernizovať̌ tento nevyhovujúci úsek k spokojnosti obyvateľov v čo najkratšom čase,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský po štvrtkovom odovzdaní staveniska zhotoviteľovi.

Celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú takmer 772-tisíc eur, z toho PSK prispeje sumou viac ako 38-tisíc eur. Modernizácia sa uskutoční vďaka operačnému programu IROP.

Výmena vozovky čaká aj vyše 7,7 km úsek cesty II. triedy Spišský štvrtok – Kežmarok. „Okrem nového koberca sa vymenia, resp. doplnia zvodidlá a v úsekoch, kde to nie je možné, sa cesta rozšíri. Takisto sa doplní meteorologická stanica, obnoví sa vodorovné dopravné značenie v retroreflexnej úprave a postaví sa nový cestný priepust. Odhadované náklady na túto rekonštrukciu sú 1,162 milióna eur,“ vymenoval riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Marcel Horváth.

Aj táto modernizácia sa zrealizuje cez IROP. Prešovská župa sa na nej bude podieľať piatimi percentami, čo predstavuje viac ako 58-tisíc eur. Zhotoviteľ má na práce jeden kalendárny rok.

Prvou etapou by sa mala zavŕšiť celková modernizácia úseku cesty II. triedy Poprad – Starý Smokovec. Rekonštrukcia začne na okraji Popradu a skončí na križovatke v meste Vysoké Tatry v časti Starý Smokovec v celkovej dĺžke 3,077 km.

Modernizácia tohto úseku zahŕňa výmenu a vystuženie horných vrstiev vozovky, odvedenie zrážkovej vody z povrchu vozovky, vylepšenie zvislého aj vodorovného dopravného značenia, rekonštrukciu dláždených priekop a kanalizácií, ale aj rekonštrukciu mosta nad Velickým potokom a nad Červeným potokom.

„V septembri minulého roku sme odovzdali do užívania zmodernizovaný úsek Poprad – Starý Smokovec druhú etapu. Som rád, že v prácach pokračujeme, aby komfort pohodlnej prepravy pocítili nielen turisti, ktorí prichádzajú do Vysokých Tatier, ale aj domáci obyvatelia. A taktiež ľudia, ktorí tu denne cestujú za prácou. Verím, že dokončením celého úseku, na ktorý má zhotoviteľ 540 kalendárnych dní, sa zvýši atraktivita celého regiónu,“ skonštatoval Majerský.

Zároveň doplnil, že celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú takmer 2,373 milióna eur. Hradené budú z eurofondov, konkrétne z programu IROP. Prešovský samosprávny kraj sa bude na financovaní podieľať sumou vo výške viac ako 118-tisíc eur.

Autor: (Lea HEILOVÁ, PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2021
Poslanci PSK vyčlenili na opravu mostov a ciest v kraji 5 000 000 eur
Sumu 5 000 000 eur schválili prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom online rokovaní pre Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) na opravu desiatich mostov a 15 úsekov ciest v kraji.
viac
27.05.2021
Prešovský kraj opraví cesty v okrese Svidník a Humenné
Prešovská samospráva opraví ďalšie cesty v nevyhovujúcom stave. Do roka zmodernizuje vozovku na úseku Hudcovce – Topoľovka a okresná hranica Svidník – Mičakovce. Do rekonštrukcií preinvestuje 1,8 milióna eur.
viac
20.02.2023
PSK sa uchádza o financovanie opráv ciest za milióny eur cez eurofondy
Desať cestných projektových zámerov za milióny eur plánuje v blízkej budúcnosti spustiť Prešovský samosprávny kraj (PSK). Krajskí poslanci na pondelkovom (13. 2.) zastupiteľstve schválili predloženie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na ich realizáciu.
viac
09.08.2023
Krajská samospráva má naplánovanú obnovu ciest za viac ako 60 mil. eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje v roku 2023 opraviť mosty a cesty za viac ako 60 miliónov eur. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová s tým, že PSK na to využije vlastné a európske zdroje, ako aj financie z 30-miliónového úveru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %