Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.06.2022 08:35

Pútnici sa vyberú po stopách svätých Cyrila a Metoda


Snímka zdroj: Slovenské národné múzeum


Na horskom bicykli alebo po vlastných nohách sa môžu záujemcovia zúčastniť na putovaní po stopách svätých Cyrila a Metoda. Podujatie so zastávkami pri pamiatkach, ktoré súvisia s veľkomoravským obdobím, sa bude konať 4. júla.


Akcia je spojená aj so zbieraním pečiatok do pútnických pasov. "Na záver putovania na Nitrianskom hrade dostane každý účastník certifikát o absolvovaní cesty, odznak a voľnú vstupenku do areálu Nitrianskeho hradu," informovalo nitrianske biskupstvo.       

Putovanie po stopách Cyrila a Metoda sa začne o 9.00 h pri Kostole sv. Michala v Dražovciach. Odtiaľ sa účastníci presunú do areálu Zoborského kláštora, Skanzenu Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied na Martinskom vrchu a k reliéfu sv. Cyrila a Metoda na nábreží rieky Nitra. Putovanie bude pokračovať k veľkomoravskému meču na Svätoplukovom námestí a ďalej na Pribinovo námestie k soche kniežaťa Pribinu. Záverečnou zastávkou bude súsošie Cyrila a Metoda na Nitrianskom hrade.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2018
Adventné mestečká vzniknú na Nitrianskom hrade i Klokočine
Adventné a vianočné mestečká v Nitre nebudú tento rok iba na Svätoplukovom námestí v jej centre, ale aj na ďalších miestach. Sviatočnú atmosféru a kultúrny program budú môcť návštevníci zažiť aj na Nitrianskom hrade či na sídliskách.
viac
05.09.2020
Na Nitrianskom hrade sprístupnili výstavu venovanú Jánovi Pavlovi II.
V Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade v týchto dňoch sprístupnili výstavu venovanú pápežovi Jánovi Pavlovi II. Veľvyslanectvo Poľskej republiky na Slovensku v spolupráci s Nitrianskym biskupstvom ju pripravili pri príležitosti Roka sv. Jána Pavla II. a 100. výročia jeho narodenia.
viac
04.07.2022
Po novej cyrilometodskej cyklotrase do Trnavy prešli prví cykloturisti
Pelotón cykloturistov spolu s nitrianskym biskupom Viliamom Judákom vyštartoval v nedeľu predpoludním z Nitry do Trnavy po novej cyrilometodskej cyklotrase pri príležitosti jej otvorenia.
viac
11.08.2022
Na Oponickom hrade pokračuje šiesta sezóna archeologického výskumu
Na doskúmanie severovýchodného úseku obvodovej hradby horného hradu a pod ním sa nachádzajúceho priestoru parkánového múru, juhozápadnej steny neskororenesančného paláca, je zameraný tohtoročný výskum Oponického hradu v okrese Topoľčany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %