Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.07.2018 09:03

Pútnici sa zišli na tradičnej Škapuliarskej púti


Ilustračná snímka, zdroj: religiask.blogspot.com


V Topoľčiankach vyvrcholí počas víkendu 332. výročná Škapuliarska púť. Pútnici z celého Slovenska sa tu začali schádzať už od 11. júla na triduu, čiže na trojdňovej duchovnej príprave, počas ktorej sa konali sväté omše zamerané na rôzne témy.


Hlavný program sa začína zajtra - v sobotu 14. júla - svätou omšou za nové kňazské a rehoľné povolania. Po nej budú nasledovať krížové cesty pre maďarských a neskôr i slovenských pútnikov. Súčasťou sobotného programu je aj prijímanie do Bratstva svätého Škapuliara. Večer sa bude konať slávnostná svätá omša, ktorej hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák. Súčasťou sobotného programu púte bude aj nočná sviečková procesia k topoľčianskemu zámku a polnočná omša pre mladých na Kalvárii.       

V nedeľu 15. júla bude púť pokračovať už po piatej hodine ráno omšami pre slovenských a potom i maďarských pútnikov. Vyvrcholí slávnostnou koncelebrovanou svätou omšou, ktorú bude viesť generálny vikár Peter Brodek. Po nej bude nasledovať Obrad zverenia dievčat Panne Márii Karmelskej na Kalvárii.       

Púť v Topoľčiankach patrí k najstarším v strednej Európe. Jej história siaha do 17. storočia a viaže sa k púti Alžbety Rákoczyovej-Erdödy do Svätej zeme na znak vďaky za víťazstvo v bitke nad Turkami pri Viedni. Alžbeta vo Svätej zemi navštívila aj kláštor na hore Karmel, kde predstaveného požiadala o povolenie založiť na svojom panstve v Topoľčiankach Bratstvo svätého Škapuliara.       

Povolenie dostala aj od pápeža Inocenta XI., ktorý súhlasil s konaním každoročnej púte na sviatok Škapuliarskej Panny Márie. Pápež poslal Alžbete obraz tejto svätice, v jeho ráme boli pozostatky svätých. Uložila ho do kaplnky zámku v Topoľčiankach. Prvá púť k obrazu sa konala 16. júla 1686 a odvtedy sa tu veriaci schádzajú každoročne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2018
Stovky pútnikov sa stretnú pri Rotunde sv. Juraja
Stovky pútnikov absolvujú v nedeľu 29. apríla púť k sv. Jurajovi v Nitrianskej Blatnici v okrese Topoľčany. Tradičná púť s takmer 500-ročnou históriou vyvrcholí svätou omšou pri Rotunde sv. Juraja. Celebrovať ju bude vojenský ordinár biskup František Rábek.
viac
08.07.2019
Levoča: Odpustovou svätou omšou vyvrcholila najstaršia slovenská púť
Slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorú celebroval poľský kardinál Stanislaw Rylko, v nedeľu vyvrcholila najväčšia a zároveň najstaršia púť na Slovensku na Mariánsku horu pri Levoči.
viac
10.09.2021
Nová krížová cesta na Liptove
Liptovský Ján a Jánska dolina privítajú už 7. ročník Medzinárodných majstrovstiev vo vyrezávaní drevených sôch – Drevené kráľovstvo. Téma tohto ročníka bude vysoko aktuálna – krížová cesta. Podujatie sa uskutoční 16. až 18. septembra pri Kolibe Strachanovka v Jánskej doline.
viac
27.03.2024
V Prešove na Hlavnej ulici sa uskutoční živá krížová cesta
Na Veľký piatok (29. 3.) sa v Prešove uskutoční Živá krížová cesta. Ako TASR informovala tlačová referentka mestského úradu Lenka Šitárová, najsilnejší kresťanský príbeh ožije priamo v centre mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %