Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.01.2020 12:25

R. Raši: Na regionálny rozvoj pôjdu dotácie v hodnote viac ako 1,1 milióna eur


Podpredseda vlády SR Richard Raši. Snímka (tasr)


Revitalizovaný park, nová rozhľadňa či priestory na spoločenské stretávanie ľudí vznikajú v Nitrianskom kraji z dotácií na podporu regionálneho rozvoja. Výzvu na podávanie projektov vyhlásil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.


Podpredseda vlády SR Richard Raši (Smer-SD) bol v stredu skontrolovať projekt v obci Skýcov, kde na Vápennom vrchu vzniká nová turistická rozhľadňa, na ktorú poskytol jeho úrad sumu takmer 35.000 eur. Ďalších 40.000 eur získali neďaleké Zlaté Moravce na obnovu a rekultiváciu Parku Janka Kráľa. „Podporujeme projekty zamerané na regionálny rozvoj a najmä na zlepšovanie turistickej infraštruktúry, rozvoj cestovného ruchu a zatraktívnenie prostredia na trávenie voľného času pre obyvateľov, turistov a návštevníkov miest a obcí. Ide o aktivity, na ktoré samospráva vo svojom rozpočte často nevie nájsť peniaze, no pre život ľudí v regiónoch sú veľmi dôležité,“ skonštatoval Raši.       

Celkovo jeho úrad vlani podporil na celom Slovensku 35 projektov sumou 1,1 milióna eur. Do Nitrianskeho kraja šla dotácia okrem Skýcova a Zlatých Moraviec aj do Duloviec v okrese Komárno, kde na rekonštrukciu amfiteátra získali sumu 35.000 eur. Na projekt zameraný na rozvoj regiónu Tekov šlo do Bátoviec v okrese Levice 44.000 eur. Sumu 40.000 eur získala aj obec Mankovce v okrese Zlaté Moravce na vybudovanie areálu pre spoločenské stretnutia. Rovnakú sumu získala aj Asociácia Divadelná Nitra na kultúrne projekty.       

Úrad už vypísal aj novú výzvu, v ktorej je tak ako vlani alokovaných vyše 1,1 milióna eur. Samosprávy a ďalšie oprávnené subjekty sa o podporu od 10.000 do 50.000 eur môžu uchádzať do 16. januára. „Žiadateľ musí projekt spolufinancovať z vlastných zdrojov vo výške desať percent. O finančnú podporu môžu žiadať obce a vyššie územné celky, občianske združenia a neziskové organizácie vykonávajúce verejnoprospešnú činnosť, rozvojové regionálne agentúry, slovenské časti euroregiónov a európske zoskupenia územnej spolupráce,“ pripomenul Raši.       

Ako zdôraznil, výhodou výzvy je administratívna nenáročnosť. „Nie je to také zložité ako pri európskych fondoch, takže si nikto nemusí na vypracovanie projektov najímať expertov. V prípade potreby dokážeme žiadateľom pomôcť a poradiť aj u nás, na úrade,“ dodal Raši.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Na nádvorí Migazziovského kaštieľa sa bude variť slivkový lekvár
Tradíciu jeho varenia, ktorá sa pomaly vytráca z domácností, oživí 9. septembra Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre. O kultúrny program sa postará spevácky súbor Kolovrátok z Prílep.
viac
13.06.2018
Milovníci ľudových piesní sa zídu v Parku Janka Kráľa
V Parku Janka Kráľa v Zlatých Moravciach sa v nedeľu 17. júna zídu milovníci ľudových piesní, aby si zaspievali spoločne s folklórnymi súbormi. Podujatie s názvom Zaspievaj si ľudovku naživo v parku organizuje tamojšie Mestské múzeum, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea.
viac
21.01.2019
Mesto si chce zobrať úvery na financovanie investícií
Mesto Zlaté Moravce plánuje prijať preklenovací a investičný úver v celkovej sume pol milióna eur. Prijatie preklenovacieho úveru v celkovej sume 452.265 eur a investičného úveru v objeme 47.735 eur budú schvaľovať mestskí poslanci na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
22.02.2020
Mestské múzeum zoznámi návštevníkov s prácou včelára
Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravuje pre svojich návštevníkov Deň medu. Včelár Jaroslav Zhorela na ňom 2. marca zasvätí verejnosť do tajov získavania medu, hovoriť sa bude aj o jeho liečivých účinkoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %