Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.10.2019 05:10

R. Rybníček: Niektoré kompetencie by mali zo štátu prejsť na územia a regióny


Richard Rybníček, archívna snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Riadiace veci a hospodárske politiky by sa mali z vlády a štátu preniesť na územia a regióny. Štát by mal riešiť hlavne bezpečnosť, spravodlivosť, prokuratúru a justíciu.


Povedal to prezident Únie miest Slovenska SR Richard Rybníček po konferencii Budúcnosť regionálnej územnej správy na Slovensku.       

"Princípom bude, že sa porozprávame, koľko chceme peňazí a aké kompetencie máme. Zvyšné posunieme na regióny a zvyšok na štát. Tak by sa mala tvoriť funkčnosť štátu," hovorí Rybníček. Ďalej tvrdí, že momentálne to funguje tak, že poslanci v parlamente urobia nejaké rozhodnutie a v mestách a obciach "to musia potom hasiť".       

"Oni netušia, aký to má dosah na mestá a obce. Je to príliš centralizované a treba viac peňazí posunúť ľuďom tam, kde žijú. To je princíp," myslí si Rybníček. Ako príklad spomenul novelu zákona o sociálnych službách, ktorá bude mať podľa neho nevyčísliteľné dosahy na mestá, Spomenul aj novoprijatý zákon o detských ihriskách, ktorý "síce znie dobre a únia ho víta", ale mestá nemali čas sa zorientovať v tom, čo všetko bude zákon obsahovať.       

"Je to taká menšia arogancia zo strany poslancov. Oni nás považujú za nejakých svojich podriadených, a to sa musí skončiť," skonštatoval prezident únie, ktorý vidí problémy aj v rozpočte pre regióny.       

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) hovorí, že problém financovania sa netýka len samospráv, ale aj vyšších územných celkov a štátnej správy. "Hospodársky rast na Slovensku nejde takým tempom, akým sa očakávalo, a jednoducho, v štátnej kase je menej peňazí, ako to bolo predošlé obdobie. Všetci na každej úrovni sa s tým musíme vyrovnať," uviedla Saková. Ďalej povedala, že by sa mali zaviesť opatrenia, ktoré sa budú týkať šetrenia v niektorých oblastiach a kapitálových a mzdových výdavkov.

Rybníček chcel využiť konferenciu aj na to, aby poslancov vyzval na to, aby sa po voľbách v roku 2020 začali zaoberať zmenou správy štátu. Únia miest a obcí chce v januári na mimoriadnom sneme predložiť návrhy reformy verejnej správy. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Vláda uvoľnila na pomoc obciam postihnutým mimoriadnymi udalosťami 624 257 eur
Štát pomôže obciam pri úhrade výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií, ktorým čelili v roku 2016. Vláda dnes (26. 4. 2017) celkom na tento účel uvoľnila 624 257 eur.
viac
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %