Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.11.2019 11:10

Rača odstránila najväčšie čierne skládky na svojom území


Snímka zdroj: raca.sk


Jednou z priorít mestskej časti Rača v oblasti životného prostredia je očistenie verejných priestranstiev od nánosov odpadkov a čiernych skládok, ktoré sa roky hromadili na rôznych miestach v rámci Rače.


Súčasne s tým, ako Rača získala práve na tento účel dotáciu z Enviromentálneho fondu, začalo počas októbra a novembra oddelenie životného prostredia s firmou Arguss, s. r. o. pracovať na postupnom čistení vopred vytipovaných lokalít. „Odstraňoval sa odpad uložený v rozpore so zákonom na základe rozhodnutí Okresného úradu Bratislava, keď sa v konaní nepodarilo určiť osobu zodpovednú za umiestnenie odpadu. V takomto prípade je podľa zákona o odpadoch povinnosťou obce zabezpečiť na vlastné náklady jeho odstránenie,“ povedala vedúca oddelenia životného prostredia v Rači Anna Jusková. 

Z Rače sa odstránilo dohromady 19 skládok rôznych rozsahov v celkovom množstve viac ako 301 ton, išlo predovšetkým o zmiešaný komunálny odpad, drobný stavebný odpad a v menšom množstve biologicky rozložiteľný odpad. Na skládku sa uložilo 36 ton odpadu - zmesový komunálny odpad a stavebný materiál obsahujúci azbest, na zhodnotenie išlo 265 ton odpadu - objemný odpad, komunálny odpad inak nešpecifikovaný, biologicky rozložiteľný odpad, zemina a kamenivo, betón, zmesi betónu a tehál.

Z vopred naplánovaných sa nevyčistila iba jedna väčšia skládka, a to z dôvodu neposkytnutia súhlasu na vstup na pozemok od vlastníka pozemku. Najväčšia časť, až 90% odpadu sa nachádzalo v záhradkárskej oblasti Žabí Majer, v okolí Modrého mosta a časti Východné. 

Mestská časť mala na účel odstránenia čiernych skládok rozpočtovaných 40-tis. €, Enviromentálny fond poskytol dotáciu vo výške 33-tis. €. Konečné náklady na odstránenie všetkých skládok boli 50 711 €. 

„Po vyčistení všetkých lokalít postupne osádzame tabule „Zákaz sypania smetí“, zároveň sme mestskej polícii poskytli mapu s vyčistenými lokalitami. Na rokovaní s veliteľom mestskej polície okresu III. sme ho požiadali o pravidelné kontroly a hliadky daných miest,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský. „Takisto uvítame každé upozornenie občanov na novovznikajúce skládky  či už na vyčistených miestach, ale aj kdekoľvek inde v Rači. Na našej novej web stránke sme za týmto účelom vytvorili samostatnú sekciu https://www.raca.sk/nahlasenie-nelegalnej-skladky/ s podrobným postupom a tlačivom na vyplnenie,“ doplnil račiansky starosta.  

 

Autor: (www.raca.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2020
Dobrovoľnícke podujatie Naše mesto prináša viac ako 140 aktivít
Čistenie povodia Malého Dunaja, čistenie lesíka, zbieranie odhodených odpadkov či likvidácia nelegálnych skládok.
viac
27.03.2021
Primátor nazval divoké skládky "fenoménom doby"
V rámci jarného upratovania likviduje samospráva Vranova nad Topľou aj tento rok čierne skládky na území mesta.
viac
09.12.2021
ZMOS navrhuje, aby nelegálne skládky odpadov odstraňovali nezamestnaní
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) navrhuje, aby nezamestnaní v rámci aktivačných opatrení odstraňovali v obciach a mestách nelegálne skládky odpadov.
viac
17.12.2022
Samosprávy nemôžu platiť za čierne skládky na súkromných pozemkoch
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje, aby náklady na odstraňovanie nelegálnych skládok na súkromných pozemkoch nefinancovali samosprávy zo svojich rozpočtov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %