Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.09.2022 09:50

Radnica a zástupcovia firiem vyzývajú vládu, aby urýchlene zakročila


Snímka zo spoločného stretnutia zástupcovia mesta, mestských firiem a kľúčových zamestnávateľov v Prešove a užšom regióne


Zástupcovia mesta, mestských firiem a kľúčových zamestnávateľov v Prešove a užšom regióne, na spoločnom stretnutí, diskutovali o vážnych dopadoch energetickej krízy na chod objektov v správe mesta ako aj súkromných prevádzok a zariadení.


Pre viaceré súkromné spoločnosti a organizácie môže byť enormný rast cien energií likvidačný. Zúčastnené strany preto prijali jednotné uznesenie, adresované vláde SR, v ktorom vyzývajú predstaviteľov štátu, aby urgentne prijali opatrenia. 

Súčasná energetická kríza čoraz viac zasahuje do životov obyvateľov. Jej dopady však výrazne ovplyvňujú aj chod mesta Prešov a množstva firiem, ktoré pôsobia na jeho území. Viaceré subjekty, inštitúcie a organizácie v prešovskom regióne dokonca hovoria o existenčných problémoch. Vo štvrtok 22.9.2022 sa preto pod záštitou primátorky mesta Prešov, Ing. Andrey Turčanovej, stretli zástupcovia územnej samosprávy a kľúčových zamestnávateľov z Prešova a užšieho regiónu. Na mestskom úrade spoločne diskutovali o dopadoch cien energií, ktoré dosahujú historické maximá. V závere stretnutia prijali jednotné uznesenie, v ktorom vyzývajú vládu Slovenskej republiky, aby urýchlene zakročila.

Vyzývame vládu Slovenskej republiky aby urgentne prijala opatrenia:

- pre stabilizáciu cien v energetickej oblasti na prijateľnej úrovni pre všetky segmenty trhu,

- na kompenzáciu časti nákladov na energie pre územnú miestnu samosprávu a územnú regionálnu samosprávu, pre nimi zriadené a založené právnické osoby a organizácie, ako aj pre služby vo verejnom záujme,

- pre maximálnu elimináciu rizika zvyšovania nezamestnanosti v súvislosti s nárastom nákladov na energie, s tým súvisí udržateľnosť a podpora podnikateľského prostredia,

- pre zmenu legislatívnych a technických noriem pri dodávkach tepla a energií, s ohľadom na súčasnú situáciu.

Vážený pán predseda Vlády Slovenskej republiky, iba rýchlym prijatím potrebných opatrení sa vytvorí predpoklad na schopnosť odolávať extrémnym výkyvom cien energií, a podporí to stabilizáciu vo fungovaní podnikateľského prostredia a územnej samosprávy.

Len rýchlo a adresne prijaté mimoriadne opatrenia dokážu zamedziť rizikám zvyšovania nezamestnanosti, zhoršovaniu sociálnych pomerov a s tým súvisiacich negatív.

Bez relevantných opatrení zo strany štátu, nebude postačovať šetrenie nákladov na energie, ku ktorému už všetci zúčastnení pristúpili v maximálnej možnej miere v medziach legislatívy, a jednotlivé subjekty alebo organizácie budú musieť prijať ďalšie nezvratné opatrenia, čo bude mať vplyv a negatívny dopad na plnenie spoločenských, ale aj zákonných povinností a dodržiavanie technických noriem.

Autor: (ts-mesto Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2022
ÚMS žiada pre energetickú a ekonomickú krízu vládu o prijatie šiestich návrhov
Únia miest Slovenska (ÚMS) adresuje vláde v súvislosti s ekonomickou a energetickou krízou šesť návrhov. Žiada v nich napríklad kompenzáciu zvýšených výdavkov za energie na základných školách od začiatku roka či zníženie DPH na energie. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.
viac
09.12.2022
ÚMS a BPB adresujú vláde návrh, ako riešiť energetickú a klimatickú krízu
Únia miest Slovenska (ÚMS) a platforma Budovy pre budúcnosť (BPB) adresujú vláde návrh, ako spoločne a strategicky riešiť aktuálnu energetickú a klimatickú krízu.
viac
24.01.2023
Prešov potrebuje v rozpočte na energie viac o 1,1 milióna eur
Mesto Prešov potrebuje v tohtoročnom rozpočte na energie viac ako 1,1 milióna eur. Ako uviedla hovorkyňa mesta Terézia Rácová, aktuálne prebieha príprava rozpočtu, v rámci ktorej mesto rieši zvýšenie výdavkov.
viac
18.03.2023
Vedenie ZMOS na rokovaní s dočasne povereným predsedom vlády SR
Predseda ZMOS Branislav Tréger a podpredseda ZMOS Jozef Božik sa zúčastnili na stretnutí povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera s predstaviteľmi samospráv. Témou bolo podpora samospráv zo strany štátu pri zvládnutí energetickej krízy a hovorilo sa aj o možnom odpustení pandemických pôžičiek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %