Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.02.2020 08:10

Radnica chce prenajímať majetok efektívnejšie, uvažuje o aukcii


Mestský úrad Bojnice (bojnice.sk)


Samospráva Bojníc chce majetok mesta prenajímať alebo predávať efektívnejšie. Uvažuje, že o budúcom nájomcovi či majiteľovi by v prípade viacerých uchádzačov rozhodla okrem obchodnej verejnej súťaže aj elektronická aukcia. Za nehnuteľnosti by tak mesto získalo viac financií.


"Nakladanie s majetkom mesta sme prehodnocovali z pohľadu možností elektronických aukcií alebo elektronického predaja. Na základe prieskumu sme zistili, že tieto elektronické predaje alebo prenájmy sa robia v obmedzenom množstve a väčšinou nie sú zákonne upravené, okrem zákona o predaji majetku štátu," uviedla vedúca oddelenia správy majetku mesta Mestského úradu v Bojniciach Tatiana Molnárová.       

Ten podľa nej presne obsahuje podmienky, kedy sa uskutočňuje prevod majetku, ale iné ustanovenia zákona pri správe majetku obcí takéto nie sú. "Na základe toho je potrebné, aby poslanci schválili určitý rámec, podľa ktorého budú v budúcnosti postupovať. Pokiaľ chcú využívať elektronickú aukciu, je to forma nadstavby pri predaji majetku," ozrejmila.

Elektronickú aukciu by mesto nemalo robiť, keď sa do obchodnej verejnej súťaže prihlási len jeden záujemca, musia byť minimálne dvaja. Keďže mesto nedisponuje programovým vybavením na vykonávanie aukcií, musí si tieto prenajať prostredníctvom externých služieb. "Keďže sú to ďalšie finančné náklady, navrhli sme minimálnu cenu 10.000 eur pri predaji a 10.000 eur ako ročný nájom pri prenájme majetku. Ide teda o väčšie formy prenájmu, ako je prenájom penziónu na Hurbanovom námestí," dodala Molnárová.       

Pravidlá pri predaji a prenájme majetku by mal stanoviť doplnok k všeobecne záväznému nariadeniu, ktorý by mali schvaľovať mestskí poslanci na svojom marcovom rokovaní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2016
Mesto Nováky založilo príspevkovú organizáciu
Správu hnuteľného a nehnuteľného majetku mesta, správu a údržbu komunikácií, verejnej zelene, cintorínov či ihrísk bude mať v Novákoch po novom na starosti Mestská správa majetku (MSM) Nováky.
viac
27.12.2019
Staré Mesto vnáša do systému prideľovania dotácií jasnejšie pravidlá
Bratislavské Staré Mesto by malo vniesť do systému prideľovania dotácií z rozpočtu mestskej časti transparentné a jasnejšie pravidlá. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili miestni poslanci.
viac
23.07.2022
Komunálne voľby 2022
ZMOS priniesol na jednom mieste potrebné a užitočné informácie v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávy obcí a voľbami do orgánov samosprávnych krajov. Uskutočnia sa 29. októbra 2022.
viac
18.10.2023
Mesto pripravuje Vianočnú dedinu, vyhlásilo súťaž na prenájom stánkov
Mesto Zvolen opäť pripravuje pre svojich obyvateľov tradičnú Vianočnú dedinu. V súčasnosti vyhlásilo súťaž na prenájom predajných stánkov na námestí. Vyplýva to z oznámenia, ktoré zverejňuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %