Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.08.2020 01:55

Radnica počíta s výpadkami na dani z nehnuteľností a tiež pri dani za ubytovanie


Ilustračná snímka (int)


Pre nitriansku mestskú pokladnicu to znamená menej o zhruba 14,9 percenta plánovaných príjmov. Na tomto výpadku sa podieľajú najmä právnické osoby a fyzické osoby - podnikatelia, ktorých najviac zasiahla pandémia COVID – 19.


Na dani z nehnuteľností bude rest vo výške približne 1 700 000 eur.

 „Napríklad také výstavisko Agrokomplex nám dlhuje celú sumu vo výške  33 000 eur, keďže neorganizuje žiadne výstavy, nemá žiadne príjmy a ešte musí držať v stave i svojich zamestnancov,“ vysvetľuje Vladimír Petrík, vedúci odboru miestnych daní a poplatkov na MsÚ v Nitre.

Na poplatku za komunálny odpad mesto očakáva výpadok príjmov vo výške 400 000 eur, čo je približne 8,8 percenta plánovaných príjmov. Aj na tomto výpadku sa podieľajú najmä právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia, ktorých najviac zasiahla koronakríza.

„Týka sa to tiež škôl a školských zariadení, ktoré boli počas pandémie zatvorené, takže sa im znížil predpis poplatku. Pôvodne mali školy zazmluvnené s Nitrianskymi komunálnymi službami vývozy dvakrát týždenne. Pretože boli zatvorené a odpad neprodukovali,“ povedal V. Petrík.  

Radnica očakáva výpadok príjmov v čiastke zhruba 150 000 eur aj pri dani za ubytovanie. Dôvodom sú hotely, penzióny a ďalšie ubytovacie zariadenia, ktoré museli byť zatvorené pre zamedzenie šírenia koronavírusu na základe pokynov a opatrení Ústredného krízového štábu od 12. marca do konca júna 2020.

„Máme informáciu, že jeden z nitrianskych hotelov svoju prevádzku dodnes nenaštartoval. Svoj podiel na zníženom výbere dane z ubytovania má aj následné zníženie počtu ubytovaných hostí v ďalšom období,“ dodal Vladimír  Petrík.

Pri ostatných miestnych daniach radnica neočakáva žiadne výpadky príjmov.

 

 

Autor: Ľudmila Synaková


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2019
Mesto Nitra očakáva výpadok príjmov z podielových daní vo výške 2,5 milióna eur
Nitrianska radnica počíta na budúci rok v mestskom rozpočte s výpadkom príjmov z podielových daní v hodnote 2,5 milióna eur. Magistrát preto bude musieť prepracovať východiská, na základe ktorých sa mala vypracovať konečná podoba rozpočtu Nitry na rok 2020.
viac
25.10.2019
Mesto Martin zvýši v roku 2020 dane za nehnuteľnosti a ubytovanie
Mesto Martin zvýši v roku 2020 dane za nehnuteľnosti a dane za ubytovanie, ktorú okrem návštevníkov mesta platia aj obyvatelia s prechodným pobytom v ubytovniach.
viac
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
28.12.2020
Moldava nad Bodvou chystá v roku 2021 viacero investícií
Výstavbu novej športovej haly, materskej školy (MŠ) či atletickej dráhy plánuje v budúcom roku mesto Moldava nad Bodvou. Na niektoré projekty chce použiť aj financie z rezervného fondu. Potvrdila to hovorkyňa radnice Jana Kovácsová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %