Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
30.01.2024 11:00

Radnica potrebuje obnovu, samospráva chce začať strechou


Novobanská radnica - národná kultúrna pamiatka (Zdroj: mesto Nová Baňa)


Novobanskú radnicu, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, chce tamojšia samospráva obnoviť. Podľa primátora Branislav Jaďuďa ide o najcennejšiu budovu v centre mesta.


Povolenie na jej celkovú obnovu, ktorá by vyšla približne na milión eur, má podľa jeho slov mesto od krajského pamiatkového úradu už od roku 2019. Mesto sa preto opakovane zapája do programu Obnov si svoj dom.         

Manažérka projektov, komunikácie a propagácie novobanského mestského úradu Lenka Šubová pre TASR uviedla, že v rámci programu bolo mesto úspešné už dvakrát. V roku 2022 získalo dotáciu vo výške 10 000 eur na zameranie skutkového stavu celého objektu a architektonicko-historický výskum.         

Vlani zase mesto získalo 10 000 na vypracovanie projektovej dokumentácie na strechu, vežu a krov. Aktuálne je v posudzovaní žiadosť mesta o dotáciu vo výške 140.000 eur, ktorú by použilo na obnovu strechy, krovu a veže radnice. "Výsledok žiadosti očakávame okolo mája - júna," dodala Šubová.         

Budova mestskej radnice je dominantou centra Novej Bane. Pôvodne štvorpodlažná gotická stavba pevnostného charakteru bola postavená po roku 1353. Ako sa uvádza na internetovej stránke mesta, v prvej polovici 18. storočia bola po požiari prestavaná. Odstránili jej tretie poschodie a doplnili ju hranolovou vežou. Aktuálne v budove sídli Pohronské múzeum, nachádza sa tam aj obradná sieň a radničná vináreň.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Verejnosť môže s magistrátom komunikovať pomocou novej e-mailovej adresy
Šalianska radnica zaviedla pre obyvateľov mesta novú službu, ktorá má zlepšiť komunikáciu medzi občanmi a mestským úradom.
viac
25.01.2018
Pokračuje obnova strechy kasárenskej budovy
V nadchádzajúcom jedenapolročnom období môže Komárno počítať s finančnou pomocou vo výške viac ako pol milióna eur na pokračovanie opravy strechy kasárenskej budovy v Pevnosti.
viac
27.04.2021
Nová Baňa skúša obnoviť staré zastávky ich adopciou aktívnym občanom
Projektom Adoptuj si svoju zástavku chce mesto Nová Baňa vyzvať obyvateľov na zveľadenie verejných priestorov, na ktorých obnovu aktuálne nemá samospráva dostatok finančných prostriedkov.
viac
09.11.2022
Observatórium na Skalnatom plese má novú strechu
Observatórium Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách má novú strechu. Budova postavená v roku 1943, ktorá sídli v nadmorskej výške 1786 metrov, je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %