Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.10.2020 02:45

Radnica rozšíri spoplatnené parkovacie plochy


Ilustračná snímka: (pis.sk).


K spoplatneným parkovacím miestam na uliciach v súčasnej centrálnej mestskej zóne Prešova pribudnú ďalšie regulované parkovacie plochy. Mesto pokračuje v prípravách na zavedenie nového systému parkovania, ktorý vstúpi do platnosti od januára 2021. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.


V súčasnosti je podľa jeho slov regulácia statickej dopravy zavedená iba v centre mesta. „Od 1. januára 2021 sa centrálna mestská zóna zmení na zónu č. 1 a pribudne k nej aj novoregulovaná zóna č. 2, v ktorých bude k dispozícii spolu 1127 parkovacích miest. Časť z nich bude vyhradená pre rezidentov, ktorí si môžu požiadať o vydanie novej parkovacej karty už od decembra priamo na mestskom úrade,” uviedol Tomek.      

Novozavedené parkovacie zóny č. 1 a č. 2 budú ohraničené zvislými dopravnými značkami, ktoré budú umiestnené na začiatku aj na konci ulíc v každej zóne.     

„Naším cieľom je v prvom rade vytvoriť prehľadný a účinný systém parkovania, ktorý doteraz v našom meste chýbal. Okrem toho chceme obmedziť cezpoľných vodičov, ktorí opakovane využívajú parkoviská mimo centrálnej mestskej zóny a zaberajú tak miesto domácim obyvateľom, čiže rezidentom. Do zóny č. 1 a 2 sme preto zahrnuli aj niektoré lokality, kde sme predtým poplatky za parkovné nevyberali,” uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová.      

Zóna č. 1 je ohraničená hranou obrubníka na juhovýchodnej strane cesty I/18 na Levočskej ulici medzi Vajanského a Reimscheidskou ulicou, osou miestnej komunikácie na Reimscheidskej a Okružnej ulici, hranou obrubníka na juhovýchodnej strane miestnej komunikácie na Štefánikovej a Grešovej ulici a osou miestnej komunikácie na Vajanského ulici. K regulovaným parkovacím miestam pribudne aj niekoľko ďalších, ktoré doteraz spoplatnené neboli. Pôjde o vnútroblok Grešova – Vajanského a časť Baštovej a Okružnej ulice.      

Zóna č. 2 je ohraničená osou miestnej komunikácie na Vajanského ulici, hranou obrubníka na juhovýchodnej strane cesty na Levočskej ulici, hranou obrubníka na juhozápadnej strane cesty na Šafárikovej ulici a osou cesty na Hollého ulici. Do zóny č. 2 patrí aj miestna komunikácia v areáli fakultnej nemocnice na Hollého ulici vrátane parkoviska pri amfiteátri.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2016
Trenčín si prenajme 25 parkovacích automatov za 200 000 eur
Mesto Trenčín si chce formou verejného obstarávania prenajať na päť rokov 25 parkovacích automatov spolu so súvisiacimi službami.
viac
20.10.2016
Finálne riešenie parkovacej politiky bude výhodné pre Bratislavčanov
V utorok (18. októbra) sa uskutočnilo zasadnutie Komisie dopravy a informačných systémov, na ktorom poslancom mestského zastupiteľstva a členom komisie primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a experti hlavného mesta a spoločnosti Deloitte predstavili model fungovania parkovacieho systému v Bratislave.
viac
07.10.2020
V Banskej Štiavnici začali s rekonštrukciou Mládežníckej ulice
V Banskej Štiavnici sa začína v stredu rekonštrukcia cestnej komunikácie na ulici Mládežnícka, ktorá spočíva aj v obnove parkoviska lokalizovaného v blízkosti historického centra mesta.
viac
03.06.2021
V Bratislave musia zdieľané kolobežky a bicykle parkovať na vymedzených miestach
V Bratislave musia zdieľané kolobežky a bicykle parkovať už len na vymedzených miestach, a to v takzvaných virtuálnych zónach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %