Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.05.2021 07:45

Radnica sa uchádza o dotáciu na obnovu južného krídla kaštieľa


Snímka zdroj: (seredsity.sk).


Mesto Sereď má dlhodobý záujem obnoviť miestny kaštieľ – bývalý vodný hrad Šintava, a tak sa zapojilo do výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a jeho podprogramu zameraného na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok.


Informovala o tom PR seredskej radnice Zuzana Slahučková. Ako uviedla, historický objekt sa nachádza v nepriaznivom stavebnotechnickom stave, má poškodenú strechu, nosné konštrukcie, výrazne sú poškodené omietkové vrstvy aj výplne otvorov.

Aktuálny projekt je zameraný na postupnú obnovu. „Záchrana tejto národnej kultúrnej pamiatky sa bude týkať hlavne centrálnej časti strechy a južného krídla. Prínosom projektu má byť zachovanie a prezentácia kultúrneho dedičstva, ďalej dosiahnutie trvalo udržateľného a stavebnotechnického stavu národnej kultúrnej pamiatky a čiastočné odstránenie jej havarijného stavu,“ uviedol projektový manažér mesta Branislav Bíro. Pri úspešnej realizácii projektu môže mesto rátať s priestormi pre svoje kultúrno-spoločenské aktivity či galériu.

O podanom projekte sa oboznámia poslanci mesta podľa vyjadrenia Slahučkovej na najbližšom zastupiteľstve. „Výsledky rozhodnutia členov dotačnej komisie ministerstva kultúry majú byť zverejnené do konca júna 2021 a v prípade schválenia nášho projektu by sa mohlo začať s rekonštrukčnými prácami v prvej polovici roka 2022,“ informovala.

Tretina seredského kaštieľa je aktuálne, ako doplnila Slahučková, v rukách nájomcu. „Začiatkom tohto roka sa seredská verejnosť oboznámila s menom nájomcu severného krídla, ktorý vzišiel z verejnej súťaže. Ten sa zaviazal, že do stanoveného termínu tam sprevádzkuje reštauračnú časť, kancelárske a školiace priestory a tiež zrekonštruuje priestory suterénu. Na túto časť kaštieľa sa podaný projekt nevzťahuje, avšak v prípade schváleného projektu mesta je veľký predpoklad, že práce budú na seba nadväzovať,“ doplnila hovorkyňa.

Klasicistický kaštieľ v Seredi vznikol ako hrad na križovatke ciest pri dôležitom priechode cez rieku Váh. Bol kráľovským majetkom a sídlom hradného panstva. V prvej polovici 15. storočia sa v ňom často zdržiaval uhorský a český kráľ Žigmund Luxemburský. Od roku 1523 bol majiteľom hradu a rozsiahleho panstva Šintava Alexej Turzo, v roku 1642 sa stali majiteľmi Esterháziovci. Od roku 1945 bol majetkom Československého republiky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2019
Sereďská samospráva chce dať kaštieľ do prenájmu
Osem mesiacov majú eventuálni záujemcovia na to, aby zvážili vstúpenie do verejnej súťaže o prenájom kaštieľa v Seredi.
viac
20.08.2020
Obec získala 890 000 eur na rekonštrukciu západného krídla hradu
Obec Beckov uspela so žiadosťou o finančný grant na rekonštrukciu západného paláca hradu Beckov. Z Nórskych fondov dostane asi 890 000 eur.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %