Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
19.07.2021 11:40

Radnica Seredčanom ponúka lipy na adoptovanie do záhrad rodinných domov


Ilustračná snímka: (tasr).


Ešte dva mesiace majú obyvatelia Serede na to, aby si premysleli, či chcú mať na svojej záhrade mestskú lipu. Radnica im od apríla dáva príležitosť zvážiť, či poskytnú možnosť vysadiť na svojich súkromných pozemkoch stromy, pre ktoré už ťažko hľadá samospráva miesto na mestských pozemkoch.


Doteraz sa podľa Kataríny Navrátilovej z oddelenia životného prostredia  mesta Sereď prihlásilo už 60 záujemcov.

„Keďže nie vždy dokážeme uličnú zeleň vysadiť, dali sme majiteľom rodinných domov takúto šancu,“ uviedla. Projekt s názvom Adoptuj si lipu pripravujú na október, vybraná bola odroda Lipa malolistá Rancho. Stromy s obvodom kmeňa 12 až 14 centimetrov budú záujemcom dodané s koreňovým balom a zapestovanou korunou. „Táto varieta lipy sa vyznačuje stredným rastom a je vhodná aj do chudobných pôd. Je to nenáročná medonosná drevina, netrpí chorobami. Lístie sa na jeseň vyfarbuje nažlto a opadáva. V dospelosti nestrihaná dosahuje výšku 6 až 10 metrov a šírku 4 až 6 metrov,“ dodala Navrátilová. Odhaduje, že v októbri mesto rozdá zhruba 70 až 80 líp, náklady budú hradené z položky Starostlivosť o zeleň s predpokladnou sumou okolo 7000 eur, čo bude záležať od výsledku verejného obstarávania.

„Robíme takúto akciu prvýkrát, zvolili sme preto len jeden druh stromu. Verím, že keď na budúci rok budeme v tejto akcii pokračovať, ponúkneme širší sortiment stromov. Čím viac stromov bude vysadených, tým viac prispejeme k zlepšeniu klimatických podmienok v našom meste,“ doplnila Navrátilová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2020
Zeleň do centra – život do mesta
Zeleň do centra – život do mesta: do života sme uviedli areál podporený z programu Zelené oázy.
viac
13.01.2021
O projekt Zelenej obnovy rodinných domov je záujem
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a Slovenská agentúra životného prostredia žiadajú verejnosť, aby vyčkala na oficiálny začiatok výzvy. Prihlasovať sa skôr, než je zverejnená výzva, nie je potrebné.
viac
19.01.2021
Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa
Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2021 začať s revitalizáciou verejného priestranstva - parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou. Projekt je schválený v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
13.01.2023
Krupina vysádza zeleň, na dvoch uliciach pribudnú desiatky stromov
V Krupine v týchto dňoch realizujú projekt výsadby zelene, na ktorý získalo mesto podporu od Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) vo výške 14 368 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %