Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.09.2018 08:05

Rákociho kaštieľ začali rekonštruovať, financie poskytla maďarská vláda


Na snímke kaštieľ Františka II. Rákocziho počas rekonštručných prác. (TASR)


V obci Borša v Trebišovskom okrese sa začali práce na komplexnej rekonštrukcii renesančného Rákociho kaštieľa. Na prvú etapu zahŕňajúcu obnovu strechy, vonkajšej fasády a časti vnútorných priestorov vyčlenila maďarská vláda 805 miliónov forintov (2,48 milióna eur).


Kaštieľ, ktorý je v majetku obce, je známy tým, že sa v ňom narodil František Rákoci II. (1676-1735) - sedmohradské knieža a vodca posledného protihabsburského stavovského povstania.       

"Reštaurátori začali svoju prácu 3. júla a minulý týždeň začala firma s rekonštrukciou strechy," informovala v stredu novinárov starostka Borše Anna Tünde Vargová. Celá rekonštrukcia objektu by mala byť ukončená v roku 2020. "Kaštieľ bude mať sedem pamätných miestností, dve konferenčné sály, sobášnu sieň, miestnosť pre novomanželov, ubytovacie zariadenie a reštauračné priestory, v spodnej časti budú skladovacie priestory a tri dobové dielničky," priblížila starostka.       

Druhá etapa rekonštrukcie zahŕňajúca vnútorné priestory si podľa predpokladov vyžiada zruba rovnakú čiastku ako tá prvá. Predstaviteľ maďarskej vlády pre ochranu dedičstva Gábor Földváry v Borši v stredu potvrdil, že tieto náklady by taktiež mali byť hradené z maďarských štátnych zdrojov.       

Vedúci projektant za slovenskú stranu Peter Pásztor priblížil, že prvá časť rekonštrukcie zahŕňa kompletnú obnovu strechy, ktorá bola v období renesancie vyššia ako doteraz. "Musíme vyriešiť všetky nosné konštrukcie, čiže máme tu nejaké stropy, ktoré sa musia nahradiť, lebo boli v dezolátnom a havarijnom stave. Ide aj o sanáciu múrov voči vlhkosti a polovica nákladov v tej prvej etape sú náklady na reštaurovanie," konštatoval.       

Hradný kaštieľ z druhej polovice 16. storočia bol v minulosti napriek snahám o renováciu v zlom stave a potreboval veľké investície. Objekt bol znárodnený v roku 1945 a využíval sa pre účely školy, ubytovne či skladu. V roku 1990 prešiel do vlastníctva obce, začala sa rekonštrukcia, no čoskoro bola prerušená. V roku 2000 sa opäť začala, ale v roku 2006 došlo opäť k pozastaveniu prác. Zámer obnovy pamiatky podporili v roku 2013 vtedajší prezidenti oboch krajín Ivan Gašparovič a János Áder.       

Program obnovy kaštieľa realizuje nezisková organizácia "František II. Rákóczi", ktorej zakladateľom je obec Borša spolu s maďarskou Nadáciou Lászlóa Telekiho. Po obnove má byť v kaštieli umiestnená výstava o živote slávneho rodáka a dobe, v ktorej žil. Na čiastkové projekty na záchranu tejto pamiatky a renováciu jej okolia v uplynulých rokoch poskytlo dotácie Ministerstvo kultúry (MK) SR.       

"Obnova kaštieľa bude určite prínosom z hľadiska rozvoja turizmu pre obec, ale aj celé Medzibodrožie. V minulých dvoch rokoch tento kaštieľ navštívilo viac ako 8000 návštevníkov, a to z Maďarska, Slovenska, ale napríklad aj Británie či Japonska," uviedla Tünde Vargová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2018
S financovaním rekonštrukcie NKP Rusovce sa bude rátať v štátnom rozpočte
Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky (NKP), kaštieľa v bratislavských Rusovciach, by mala podľa odhadov stáť viac ako 75 miliónov eur bez DPH.
viac
18.01.2023
KSK začína s rekonštrukciou kreatívneho centra za takmer 19 miliónov eur
Košický samosprávny kraj (KSK) začína s komplexnou rekonštrukciou objektu, kde bude sídliť krajské kreatívne centrum, za takmer 19 miliónov eur. V pondelok kraj podpísal zmluvu na stavebné práce so žilinskou spoločnosťou Hastra.
viac
07.03.2023
V hanušovskom kaštieli prebieha rozsiahla rekonštrukcia
Vo vyše 280-ročnom Kaštieli v Hanušovciach nad Topľou začali s rozsiahlou rekonštrukciou interiéru. Objekt sa dostane do stavu pred obdobím druhej svetovej vojny.
viac
16.01.2024
PSK pripravuje rekonštrukciu cesty II. triedy pri obci Ľubica
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravuje rekonštrukciu cesty II. triedy pri obci Ľubica neďaleko Kežmarku. Hovorkyňa kraja Daša Jeleňová pre TASR potvrdila, že Správa a údržba ciest PSK aktuálne vypracováva projektovú dokumentáciu na realizáciu stavby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %