Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.03.2022 04:45

Recyklácia skla v štátoch EÚ v roku 2019 rekordne stúpla


Ilustračná snímka, zdroj: shutterstock


Rekordná úroveň miery vytriedenia skla v štátoch EÚ – 78 percent zo všetkých zaradených do odpadov v roku 2019 – bola dosiahnutá podľa nedávno zverejnenej štúdii združenia Close the Glass Loop.


Ide o medzinárodnú spoločnosť, ktorej zámerom je zvýšiť percento recyklácie skla ako odpadovej komodity od výrobcu, majiteľa či značky, cez spotrebiteľa a spracovateľa skla, nakladanie v odpadovom hospodárstve až po zberateľov a podiel obcí v samotnom procese.

Najviac „ohľaduplní“ sú európski Severania

Oných „spriemernených“ 78 percent vytriedenia skla v EÚ v roku 2019, pričom takmer stopercentné triedenie zaznamenáva jej sever, je podľa Close the Glass Loop rekordným zápisom EÚ (o 2 percentuálne body viac ako v roku 2018). Väčšina z 13,7 miliónov ton vyzbieraného skleneného odpadu sa pritom roztavuje na výrobu nových fliaš a nádob.

Zatiaľ sa Obecným novinám ani po niekoľkých týždňoch nepodarilo získať najnovšie informácie o percente zrecyklovaného skla z Vetropacku Nemšová ako jediného (známeho) slovenského recyklátora obalového skla. Existujú však zverejnené údaje spred niekoľkých rokov, kedy bývalý konateľ spoločnosti Milan Kňážek odhadoval, že bude približne o 20 percent nižšia ako priemer v štátoch EÚ. Na poskytnutie bližších konkrétnych údajov nám z Vetropacku, ktorý v „tomto zložitom období zápasí s kapacitami vo výrobe“, radia prejaviť strpenie a počkať si...

„Večne“ recyklovateľný materiál

Federácia európskych výrobcov sklenených nádob a riadov (FEVE) charakterizuje sklo ako „nekonečne“ recyklovateľný materiál (na rozdiel napríklad od „lacných“ klasických plastov z ropy, ktoré podľa jednotlivých typov možno recyklovať raz či maximálne zopárkrát, ale ďalej pri ich likvidácii ľudstvo nepozná iný spôsob ako spálenie či zakopanie do zeme!). Samotná EÚ dosiaľ odhadovala, že vyzbieranosť respektíve vytriedenie skla do zelených kontajnerov v jej členských štátoch by mohla do roku 2030 dosiahnuť 90 percent.

Bezfarebné a farebné črepiny najskôr triedia

Vráťme sa a pripomeňme, že vytriedené črepiny skla zo zelených kontajnerov obyčajne smerujú do zariadení výrobcov skla. Tam ich zbavia papierových nálepiek a ďalších nečistôt, pridajú suroviny ako piesok, sódu, vápenec, želané farbiace či odfarbovacie suroviny, a zmes putuje do taviacej pece. Ešte pred tavením, samozrejme, treba oddeliť črepiny bezfarebného skla od farebného. V recyklovanom obale z bezfarebného skla reprezentuje okolo 40-45 percent bezfarebných črepov a vo farebnom 70 percent farebných. Zvyšok tvoria vyššie spomínané základné suroviny. Nasleduje samotné tavenie pri teplote okolo 1600 stupňov Celzia. Po jeho skončení sa upravená tavenina presunie do tvarovacieho stroja. V ňom sa tvarujú či vyfukujú nové výrobky, aby následne prešli ochladením a napokon kontrolou kvality.

Autor: (ENVI-PAK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2018
Recyklácia plastov v EÚ je odklad problému, zmeny musia byť v ich výrobe
Najväčším problémom pri spracovaní odpadu sú plasty. Tie predstavujú približne 14-15 % odpadu v 100 kilogramoch zmesového odpadu, ktorý sa končí na skládke. EÚ prijala prvú celoeurópsku stratégiu pre plasty, ktorá reaguje aj na obmedzenie dovozu plastov zo strany Číny.
viac
07.02.2019
Ako ďalej v Európe aj vo svete s plastovým odpadom
Štáty EÚ recyklujú iba necelú tretinu vlastných plastových odpadov. Vyplýva to z posledných štatistík Eurostatu za rok 2017.
viac
10.10.2019
Je tu čas triedenia recyklovateľných častí zmesového odpadu
Slovensko bude môcť v roku 2035 ukladať na skládky iba 10 percent komunálnych odpadov a bude musieť recyklovať 65 percent. To však podľa odborníkov znamená, že bez seriózneho zhodnotenia (triedenia) všetkých dostupných recyklovateľných druhov komunálnych odpadov to nepôjde.
viac
26.04.2021
Sklo možno recyklovať donekonečna, triediť treba aj jeho úlomky
Sklo je donekonečna recyklovateľné, a preto má veľký význam ho triediť. "Základnou zásadou správneho triedenia odpadov zo skla je, aby neskončilo v prírode ani zmesovom kontajneri, čo sa deje často.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %