Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
05.02.2024 05:05

Recyklácia textilu a výroba ľadviniek v Sliači pokračujú aj v novom roku


Ilustračná snímka (TASR)


Občianske združenie Ši a nechaj šiť pokračuje so svojou činnosťou aj v novom roku. Tvorbou aktivistov zo Sliača vo Zvolenskom okrese sú kožené ľadvinky, okrem toho chcú však aj naďalej organizovať swap oblečenia. Pre TASR to za združenie uviedla Lenka Slavkovská.


Dodala, že v tomto roku majú v dielni personálne zmeny. "Doterajšiu kolegyňu Veroniku Žbirkovú vymení Agáta Džugan, ktorá začína šiť ľadvinky od februára," objasnila s tým, že naďalej sú členmi dve ženy s Downovým syndrómom. Jednou z nich je 32-ročná Andrea Tomíková z Lieskovca v okrese Zvolen. "Najskôr si vyberiem materiál a ľadvinky šijem na šijacom stroji. Sú z kože alebo koženky, používam aj materiál zo starých riflí," priblížila pre TASR. Doplnila, že vyrába dámske, pánske, detské ľadvinky i na želanie. "Robili sme aj hračky a na Vianoce som ušila adventný kalendár z látky," poznamenala. Do dielne chodieva viackrát do týždňa.         

ňSlavkovská informovala, že po prestávke sa chcú v šití rozbehnúť a na svojej webovej stránke vytvoriť pre záujemcov e-shop. Podľa nej si chcú kúpiť šijací stroj na kožu a v súčasnosti naň sporia. Vlani v novembri zorganizovali v Sliači svoj prvý swap oblečenia. Cieľom bolo dať nepoužívaným a stále zachovaným veciam druhú šancu. "Takto by sme ho chceli pravidelne začať organizovať aspoň raz za tri mesiace," povedala. Záujemcovia si za oblečenie i doplnky, ktoré priniesli, mohli ďalšie kusy odniesť domov. Oblečenie, ktoré ostalo, posunulo občianske združenie na sliačsku charitu.         

Ciele občianskeho združenia Ši a nechaj šiť sú ochrana životného prostredia recykláciou textilu a zapájanie do týchto aktivít ľudí so zdravotným postihnutím. Poukazovať chcú aj na šírenie osvety v oblasti znečisťovania prírody. Občianske združenie vzniklo v roku 2019.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2018
Recyklácia plastov v EÚ je odklad problému, zmeny musia byť v ich výrobe
Najväčším problémom pri spracovaní odpadu sú plasty. Tie predstavujú približne 14-15 % odpadu v 100 kilogramoch zmesového odpadu, ktorý sa končí na skládke. EÚ prijala prvú celoeurópsku stratégiu pre plasty, ktorá reaguje aj na obmedzenie dovozu plastov zo strany Číny.
viac
23.05.2022
OZV sa pripravujú na triedenie textilného odpadu
Od roku 2024 plánuje envirorezort zaviesť rozšírenú zodpovednosť výrobcov (RZV) aj na triedenie a zber textilného odpadu. Zatiaľ „doslúžený“ textil spracúvajú dve slovenské firmy.
viac
14.02.2023
Z kontajnerov do papierne v Taliansku
Ešte na jar minulého roka spustilo mesto Trnava tzv. Komunálny materiálový kruh (KMK), jeden z prvých tohto druhu na Slovensku.
viac
03.04.2023
Recykláciou textilu a výrobou ľadviniek sa v Sliači venujú ekológii
Ochrana životného prostredia recykláciou textilu a zapájanie do týchto aktivít ľudí so zdravotným postihnutím sú ciele občianskeho združenia Ši a nechaj šiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %