Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.01.2022 01:35

Regionálna doprava v Bratislavskom kraji bude bezplatná aj vo februári


Ilustračná snímka: (tasr).


Cestovanie v regionálnej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji bude bezplatné aj vo februári. Oznámil to Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý už od januára kompenzuje výpadok autobusových spojov, ktorý vznikol nástupom nového dopravcu Arriva.


Bezplatná doprava sa dotkne všetkých autobusových spojov dopravcu Arriva, ktoré premávajú v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). "Cestovať zadarmo budú majitelia 'električeniek', ako aj ostatní cestujúci, ktorí by si za normálnych okolností kupovali cestovné lístky," informoval riaditeľ komunikačného odboru BSK Michal Feik.

Bezplatná doprava sa týka len prímestskej autobusovej dopravy dopravcu Arriva. U ostatných dopravcov – v mestskej hromadnej doprave v Bratislave (Dopravný podnik Bratislava) a vo vlakoch (Železničná spoločnosť Slovensko) v rámci IDS BK - musia mať cestujúci zakúpený cestovný lístok.

Regionálna autobusová doprava v Bratislavskom kraji je pre cestujúcich zadarmo aj po celý január. Ide o kompenzáciu za výpadky spojov Arrivy. Kraj oznámil, že bezplatnú prímestskú dopravu uhradia z pokuty, ktorú spoločnosti vyrubil za to, že od svojho nástupu v novembri 2021 nedokázala zabezpečiť dostatok spojov.

"Za každý jeden deň, keď dopravca nedokázal zabezpečiť dopravnú obslužnosť minimálne na úrovni 95 percent, prináleží BSK zmluvná pokuta vo výške 30.000 eur za deň. Za mesiac prevádzky je to 930.000 eur. Približne v tejto sume bude aj výpadok tržieb za mesiac január, ktorý vznikne prepravou zadarmo," skonštatoval ešte v decembri 2021 predseda BSK Juraj Droba.

Arriva začala zabezpečovať prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji v polovici novembra 2021. Od začiatku však mala problém s nedostatkom vodičov. Spôsobilo to výpadky viacerých spojov, najmä v okolí Pezinka a Senca. Dopravca deklaruje, že problém vyrieši a situácia sa už zlepšuje. Začiatkom januára ohlásil príchod ďalších 30 nových vodičov i to, že dopravná obslužnosť v kraji bude od 10. januára na úrovni viac ako 90 percent. Naplnenie stopercentného stavu vodičov očakáva dopravca do konca marca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2021
ARRIVA bude zabezpečovať MHD v Komárne aj ďalších desať rokov
Spoločnosť ARRIVA a mesto Komárno podpísali zmluvu, na základe ktorej bude ARRIVA zabezpečovať mestskú hromadnú dopravu najbližších desať rokov. Zmluva cestujúcim prinesie modernizáciu vozového parku a zvýšenie kvality cestovania.
viac
17.12.2021
Prímestská autobusová doprava v Bratislavskom kraji bude v januári zadarmo
Cestujúci v prímestskej doprave v Bratislavskom kraji sa budú v januári voziť zadarmo. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) tým kompenzuje výpadok spojov, ktorý vznikol nástupom nového dopravcu. Služba bude financovaná z pokuty, ktorú kraj vystavil spoločnosti ARRIVA Mobility Solutions.
viac
30.12.2021
V prímestských autobusoch BSK sa od soboty 1. januára 2022 odveziete zadarmo
V prímestskej doprave v Bratislavskom kraji platí v januári bezplatná doprava pre všetkých cestujúcich. Financovaná bude z pokuty, ktorú BSK vyrúbil spoločnosti ARRIVA Mobility Solutions za výpadok spojov.
viac
25.06.2022
ARRIVA bude počas 67. FF Východná zabezpečovať bezplatnú kyvadlovú dopravu
ARRIVA je jedným z partnerov podujatia, ktoré sa po dvojročnej prestávke vynútenej pandémiou bude konať od 29. júna do 3. júla 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %