Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.06.2017 10:00

Regionálne školstvo v širších súvislostiach


Ilustračná snímka zdroj: schoolforeveryone.org


Regionálne školstvo je v situácii, keď - než poukazovať na problémy - potrebuje skôr ponúkať východiská a pozitívne zmeny. Združenie miest a obcí Slovenska v rámci Národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. sa venuje regionálnemu školstvu v širších súvislostiach.


ZMOS preto z pohľadu územnej samosprávy pripravuje analýzu súčasného stavu a potrieb v oblasti zamestnávania v regionálnom školstve s ohľadom na štruktúru siete škôl a školských zariadení, výchovu a vzdelávanie pre potreby trhu práce.

„Hlavným cieľom tejto aktivity je poskytnúť mestám a obciam, ale aj ostatným sociálnym partnerom podklad podporujúci zlepšenie podmienok výchovy a vzdelávania v regionálnom školstve v pôsobnosti týchto zriaďovateľov,“ približuje zámer riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie ZMOS Zdenko Krajčír. Podľa jeho slov „dokument bude zameraný na oblasť zlepšenia kvality vzdelávania, vrátane zvýšenia jeho efektivity a zlepšenia riadenia, čo súčasne vytvára predpoklad na zvyšovanie miery zamestnávania a podporu trhu práce v regiónoch“.

Pracovný tím expertov od analýzy očakáva návrhy zmien v školskej legislatíve, ktoré by mali slúžiť ako podklad pre sociálny dialóg, odmeňovanie a ďalšie vzdelávanie zamestnancov. Zároveň od dokumentu očakávajú, že bude predstavovať podklady pre decízne orgány v oblasti tvorby a optimalizácie siete škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti miest a obcí.

Dokument bude spracovávaný v osnove, ktorá bude jednak úvodom do problematiky, ale ponúkne aj analýzu súčasného právneho stavu a analýzu siete škôl a školských zariadení z pohľadu žiakov, pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov a z pohľadu financovania. Okrem toho bude reagovať na dostupnosť a rozmiestnenie siete škôl a školských zariadení. Zároveň ponúkne aj analýzu foriem a odbornosti riadenia zo strany zriaďovateľov, možnosti pre zefektívnenie procesu a tiež závery. A to najpodstatnejšie je, že na základe komplexných analýz budú ponúknuté aj návrhy na riešenia, samozrejme, len v tých veciach, v ktorých vieme riešenie ponúknuť.

„Práca na komplexnom materiáli je nám zaberie najbližších 6 až 7 mesiacov. Už teraz však môžeme konštatovať, že poskytne výraznú výpovednú hodnotu pre ďalšie kroky vo vzťahu k regionálnemu školstvu. Preto sa touto oblasťou budeme zaoberať v širších súvislostiach,“  konštatuje Zdenko Krajčír.

Obecné noviny č. 21-22/2017 na str. 13

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2017
Regionálne školstvo potrebuje vecné východiská
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora a riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie ZMOS Zdenko Krajčír v polovici mája absolvovali v Kežmarských Žľaboch rokovanie s predstaviteľmi školských odborov.
viac
30.01.2018
ZMOS vydal analytickú štúdiu mapujúcu súčasné problémy regionálneho školstva
Združenie miest a obcí Slovenska prostredníctvom autorského kolektívu odborníkov spracovalo odborný dokument (ako projektový výstup NP CSD II.), ktorý sa venuje súčasným problémom regionálneho školstva a možnostiam ich riešenia z pohľadu miest a obcí.
viac
22.04.2020
Samosprávy doplácajú na chod základných škôl milióny eur
Riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Zdenko Krajčír v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet TV konštatoval, že najväčšie problémy spôsobujú časté zmeny v legislatíve a financovanie.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %