Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
19.07.2022 07:45

Rekonštrukcia budovy Modranského kaštieľa vstupuje do kolaudačného procesu


Snímka zdroj: (moska.sk).


Rekonštrukcia budovy Modranského kaštieľa, v ktorom sídli napríklad aj Malokarpatské osvetové stredisko, vstupuje do kolaudačného procesu.


Obnovený kaštieľ by mal byť sprístupnený začiatkom októbra, záhrada má byť dokončená do konca roka. Kaštieľ sa má stať kultúrnym centrom pre celý región.

"Modra je perfektné miesto, kde by sa dalo vytvoriť kultúrne centrum pre celý región. Modranský kaštieľ alebo ´Stará vinárka´, ako ho nazývajú miestni, sme na takéto centrum premenili. Budovu sme zrekonštruovali, vymenili strechu a okná, revitalizujeme záhradu," približuje predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Bratislavský región tak už na jeseň získa nové priestory pre podujatia, vzdelávacie či kultúrne aktivity, umelcov, žiakov, študentov, členov cechov, vinárov, vinohradníkov, ale aj verejnosť. Nové kultúrne centrum má podporiť lokálne kultúrne hodnoty, tradičné remeslá, produkty i gastronómiu. Vznikne tiež nový priestor pre malé javiskové formy či vináreň s vlastnou pivnicou. Novinkou je digitalizácia vzácnych predmetov. Na obnovu budovy dohliadali pamiatkari.

O súčasnú podobu kaštieľa sa pričinil rytier Arthur Polzer z Poceru s manželkou Alžbetou, ktorý ho povýšil na reprezentačné šľachtické sídlo. Arthur Polzer bol významný predstaviteľ habsburského dvora a kancelár cisára. Po rozpade monarchie sa rozhodol kaštieľ predať a v roku 1922 budovu a pozemky kúpil československý štát pre potreby vinárskej a ovocinárskej školy, ktorá tam bola presunutá z Bratislavy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2017
Kaštieľ v Modre je bližšie k rekonštrukcii
V priebehu dvoch rokov by sa súčasné Malokarpatské osvetové stredisko v Modre malo zmeniť na moderné Kultúrno-kreatívne centrum.
viac
31.01.2020
Bratislavský kraj zrekonštruoval barokový most v Stupave
Stupavský park už skrášľuje historický skvost, barokový most, ktorý prešiel komplexnou rekonštrukciou. Výslednú podobu už môžu naplno obdivovať nielen obyvatelia Stupavy, ale aj celého kraja. Most spája Hlavnú ulicu s kaštieľom.
viac
19.08.2022
Rekonštrukciu kaštieľa v Modre dokončili, otvoria ho v októbri
Rekonštrukciu donedávna schátraného kaštieľa v Modre, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, dokončili. Otvoriť ho plánujú v októbri.
viac
05.10.2022
Zrekonštruovaný kaštieľ v Modre otvorí v sobotu brány pre verejnosť
Donedávna schátraný kaštieľ v Modre, národná kultúrna pamiatka, otvorí po komplexnej rekonštrukcii opäť svoje brány verejnosti. Stane sa tak v sobotu (8. 10.) v rámci dňa otvorených dverí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %